Léböjtkúra és csodatévő olívaolaj? A különleges táplálkozási szokások helyett egyél inkább változatosan, kiegyensúlyozottan, azzal nem foghatsz mellé!
A méregtelenítés egészséges
A léböjtkúrák egészségmegőrző hatását soha nem igazolták tudományosan. A több napon keresztül végzett koplalás nem feltétlenül tesz jót, sőt, egyesek szervezetét különösen megterhelheti. A test akkor működik jól, ha naponta kiegyensúlyozott a táplálékbevitel, a szükséges méregtelenítésről pedig szerveink (pl. máj) gondoskodnak. Barcza Zsuzsa dietetikus szakértőnkkel már beszélgettünk erről.
A keményítő hizlal
A keményítőtartalmú élelmiszerek energiával látják el testünket, nem hizlalnak különösebben. A problémát az elkészítésükhöz használt más anyagok jelentik, így a sült krumpliban az olaj/zsír, a tésztában a szósz. Mértékletes fogyasztásuk nem okozhat gondot.
A tengeri sóban több a nátrium
A tengeri és az asztali (bányászott) só nátriumtartalma ugyanakkora, a különbséget inkább ízükben érezhetjük. Egyikből sem ajánlott túl sokat fogyasztani, de étrendünkből teljesen elhagyni sem szabad. Napi 6 g sóbevitel nem számít károsnak.
Zsír lesz az izomból
Sokszor halljuk, hogy ha nem edzünk, az izmaink zsírrá válnak. Ez természetesen nem igaz, a rendszeres sport elhagyása az izmok leépüléséhez vezet. Az eltűnt izmok helyére épül a zsírszövet, ezért is különösen fontos a heti 3-4-szeri mozgás.
Az olívaolaj kevésbé hizlal mint a vaj
Nem a zsírtartalma miatt egészségesebb az olívaolaj, mint a vaj, hiszen a vaj 82 százalékos zsírtartalma mellett az olaj zsírtartalma 100 százalék. A legokosabb, ha mindkét zsiradékot használjuk a konyhánkban, mértékletesen fogyasztva egyik sem okoz egészségügyi problémát. Egyes kutatások szerint például a vaj kisebb koleszterin-emelkedést okoz. Az olívaolajjal pedig – a hiedelemmel ellenététben – nyugodtan lehet sütni is. És a zsírral sincs semmi baj.