Döntőbejutás és a feljútás a tét asztalitenisz válogatottjaink számára a belgrádi EB-n

Óriási küzdelemben a magyar női asztalitenisz válogatott 3-0-ra nyert Románia ellen a belgrádi asztalitenisz Európa-bajnokság nyitónapján.

Tóth Krisztináék ezzel a győzelemmel bejutottak a legjobb nyolc közé, s nem mellékesen éppen a női csapat címvédőjét legyőzve.
Mivel a román válogatott klasszis játékosai (Steff, Badescu és Zamfír) néhány hónappal ezelőtt összevesztek hazájuk szövetségével, Románia teljesen új, megfiatalított csapattal érkezett a szerb fővárosba.

Aki azonban arra gondolt, hogy az ellenfél megváltozott összetétele miatt a magyaroknak csupán könnyed ujjgyakorlat lesz a nyolcaddöntő, nagyot tévedett. Doedean és Samara ugyanis a jelenlegi ifi mezőny két legtehetségesebb versenyzője, előbbi tavaly megnyerte a női egyest az ifjúsági EB-n, utóbbi pedig idén volt verhetetlen a fiatalok mezőnyében.
Az első mérkőzésen Póta Georgina 3-2-re verte Dodeant úgy, hogy az első és a negyedik szettet nyerte a román lány, a mindent eldöntő ötödiket viszont drámai küzdelemben 13-11-re Póta. Ennél is nagyobb izgalmakat hozott Tóth-Samara összecsapás, hiszen ezen a mérkőzésen Samara az első két játszmát megnyerte. A magyar csapat klasszisa azonban összeszedte magát és 0-2-es állásból fordítva győzte le a román lányt. Harmadikként Lovas Petra lépett asztalhoz Necula ellen és bár az első játszma itt is az ellenfél játékosának diadalát hozta, a Postás versenyzője a folytatásban remekelt, s 110 perc elteltével a magyar válogatott a 9-16. helyért folyó ág csatározásaiba küldte Romániát.
A sorsolás ismeretében csak titkon reméltük, hogy rögtön az első napon magyar éremnek örülhetünk.

Aligha gondolta bárki az EB előtt, hogy úgy nyerjük az elődöntőt, hogy első játékosunk, Tóth nem hogy mérkőzést, de játszmát sem nyer. Pedig igy történt. Póta a mérkőzés hősévé lépett elő. Az első talalkozón az Europa-bajnok Liu Jia ellen állt asztalhoz, aki ellen még soha nem nyert. Kérdés, mit érzett a döntő játszmában 7-10-nél, de tény, hogy kiegyenlített, és 10-10 után a nap drámai meccsén 18:16-nal beütötte 4. meccslabdáját, miközben az ellenfél hét meccslabdat szalasztott el. Sajnos, Tóth Kriszti hamar leadta a váratlanul szerzett előnyt, a masik kínai származású játékos, Li Qiangbing ellen nem volt esélye, de jött a csapat biztos pontja, Lovas Petra, aki ismét hozta a kötelezőt Heine ellenében úgy, hogy igazából izgulni csak a harmadik szettben kellett.
A Tóth-Liu Jia mérkőzésen az osztrák simán egyenlített, majd 2:2-nel Póta immáron felszabadultan játszva simán elintézte Li Qiangot, és az elődöntőbe juttatta Magyarországot.

A magyar férfi asztalitenisz-válogatott 3-2-re legyőzte Szlovénia csapatát a Challenge-divízió (második vonal) negyeddöntőjében, így hétfőn a fináléba, egyben az élvonalba jutásért játszhat.
A Pázsy Ferenc, Jakab János, Zwickl Dániel összeállítású együttes hétfőn 12:30-től méri össze tudását Spanyolország legjobbjaival.

www.mob.hu