Parti András és Erdélyi Eszter a magyar bajnok

cross.jpg

A Zalakaros melletti Parkerdőben került sor a hegyikerékpárosok olimpiai crossz szakágának országos bajnokságára.

A Karos Spa Kerékpáros Fesztivál második napi eseménye a férfikanál Parti András (Trek Józsefhegyi SE) a nőknél Erdélyi Eszter (X2S) győzelmét hozta. A szervező Vuelta SE valamint Vinczeffy Zsolt versenyigazgató és csapata kiváló munkát végeztek a Zalakaros Kupán: mountain bike versenyekhez képest nagyon gyors, ugyanakkor igen nehéz, és kimondottan élvezetes pálya várta a közel 300 indulót. A versenyen újabb világranglista-pontok gyűltek a hazai hegyikerékpársport, na és a kerekesek számára.

A délelőtti utánpótlás, hobbi és master futamok után, a felnőttek versenyére került sor. A csonka kör után a férfiak még hatszor tették meg a négy hegyet tartalmazó, 5,5 km-es kört. Már az első körben elszakadt a többiektől a négy, esélyes olimpiai kerettag: a címvédő Parti András, Melts András, Buruczki Szilárd és Blazsó Márton. Egy körrel később már csak ketten voltak az élen: Melts és Parti. Előbbi kerékpárjának váltóhibája miatt gyakori megállásokra kényszerült, ezzel értékes másodperceket veszített. Féltávnál Blazsó elkezdett közeledni Buruczkira, és 30 méter híján utol is érte. Parti ekkor már több mint 2 perccel vezetett, így a második helyért vívott küzdelem tartotta lázban a szurkolókat. Buruczki sikerrel verte vissza a támadásokat, végül másodikként zárt a kirobbanó formában versenyző Parti mögött. A hölgyek versenyében a terep-duatlon Európa-bajnok Erdélyi Eszter magabiztosan szerezte meg győzelmét.

A Magyar Köztársaság 2007. évi XCO bajnoka: Parti András

"Minden ideálisan alakult számomra. Az OB-t megelőző, úgy másfél hetet Dobogókőn töltöttem egy edzőtábor keretében a csapattal – ott elviselhetőbb volt a meleg. Nagyon örülök, hogy sikerült megőriznem a címemet, főleg a tavaszi formabeli problémáim után, elég nehéz volt kimászni a gödörből, de sikerült! Ez számomra az olimpia felé is nagy előrelépés, hiszen elég nagy hátrányom volt, de most már én leszek a legjobb helyen, viszont ahhoz, hogy meglegyen a kvóta, még kell egy pár pont. A verseny elég jól alakult, az első néhány körben leginkább Melts Andrissal bolyoztunk, majd neki technikai problémája akadt, így lemaradt, nekem viszont innen elég volt egy egyenletes erős tempót mennem; leginkább a hőséggel kellett megküzdenem. A szervezés és a pálya is hibátlan volt. Gratulálok a szervezőknek!"

cross1.jpg

Groupama Mountain Bike Olimpiai Cross Magyar Bajnokság, Zalakaros Kupa, eredmények

Elit férfiak:

1.Parti András (Trek Józsefhegyi SE) 1:59:32 óra,
2.Buruczki Szilárd (PCCC Magellán Adidas) 2:03:17 óra,
3.Blazsó Márton (Szegedi KSC) 2:03:39 óra.

Elit nők:

1.Erdélyi Eszter (X2S) 1:44:05 óra,
2.Vajda Márta (Merida Maraton Team) 1:53:04 óra,
3.Simon Emese (KTM SC) 1:55:12 óra.

További győztesek:

U23: Juhász Krisztina (Csömöri KSK) és Szlobodnyik Zsolt (Merida Maraton Team),
U19: Benkó Barbara (PCCC) és Juhász Zsolt (Csömör KSK),
U17: Vaskó Luca (Merida Maraton Team) és Béla Attila (Giant Gyömrő),
U15: Fenyvesi Péter (Vitalitás SE) és Mirk Júlia (PCCC),
U13: Varró Gergely  (Gödöllői SK) és Kubovics Klaudia (PCCC),
U11: Kádi József (Vuelta SE) és Mirk Szilvia (PCCC),
U9: Takács Balázs (DH Giraffe),
U7: Bencsik Márton (Ceglédi Kerekesek SE),
Master1: Dobos Ferenc (Bringabanda SC),
Master2: Egei Tamás (Trek Józsefhegyi SE).

A Groupama Mountain Bike Magyar Kupasorozat következő állomása

Augusztus 5-én a Nagy Sport Egyesület szervezésében kerül megrendezésre a Bükk Maraton, mely ismét valamennyi korosztály maratonosa számára versenyzési lehetőséget nyújt majd. Rajt – cél: Eger, Berva-völgy, további információk: www.bukkmaraton.hu.

DH OB: Halász Krisztián 2006 után ismét a dobogó tetején

Július 22-én a pécsi Mecsextrém Parkban, a DÖKE szervezésében került megrendezésre a sportág másik szakágának, a "Downhillesek" országos bajnoksága. A szervezők a "lejtős" futamok után ezúttal is több kategóriában hirdettek bajnokot. Az elit férfiak mezőnyében Halász Krisztián (Vuelta SE) a tavalyi évhez hasonlóan idén is győzni tudott, a nők versenyét Kiss Dalma (Bringabanda SC) nyerte. A master kategóriában Nagy "Gizmo" Attila, (George KSE) bizonyult a legjobbnak, míg a juniorok között Szűcs Tamás (Tatabányai KTK) nyerte el az elsőséget.

www.mountainbikesport.hu