Kovács két olimpiai számban versenyez a kvalifikációs vb-n

kovacskatalin.jpg

A jövő héten kezdődő duisburgi kajak-kenu világbajnokságon az olimpiai kvalifikációs helyek megszerzése a tét, amelyhez a versenyszámok többségében az első nyolc hely valamelyikét kell elérni.

Kivételesen tehát a legjobb kajakosaink sem aranyakban akarnak számolni, ám az általuk elkényeztetett szurkolók igen. A csapat egyik legnagyobb sztárja Kovács Katalin, aki az idén egyelőre (…) nem szerzett aranyérmet, amire utoljára 1997-ben, felnőtt pályafutása első évében akadt példa. Kati azonban nyerő típus, és ezt ez ideig 21 világbajnoki elsőséggel bizonyította.

Kovács Kati két ötszázas olimpiai számban (K-1 500 m, K-4 500 m) áll rajthoz, és ráadásként a két másik távon is talált magának komoly kihívást jelentő feladatot (K-1 1000, K-4 200 m) Duisburgban. A németországi kajak pálya – a szegedi regatta központ után – Kati egyik kedvenc versenyhelyszíne:

– Először 2002-ben egy Világkupán versenyeztem Dusiburgban, és megkedveltem a pályát – mondta Kovács Katalain. – Kellően szélvédett, és a kiszolgáló létesítmények is nagyszerűek. Az biztos, hogy most nem olyan körülmények várnak ránk, mint egy hónapja a spanyolországi Eb-n, ahol egy rövid, keskeny, szeles és hullámos pálya sokunknak kellemetlen pillanatokat okozott.

Kovács persze nem a külső körülményeket okolja, saját teljesítményén próbált javítani az elmúlt időszakban, és mindezt különösebb lelki vívódás nélkül élte meg: – Nem hagyott bennem mély nyomokat, hogy nem győztem egyesben a szegedi Mol Világkupán és a kontinensbajnokságon – folytatta Kovács. – Régen versenyeztem K-1-ben, így sokmindent újra át kellett vennem. Rengeteg pályát mentem a szolnoki edzőtáborban, jó időeredményeim és jó ellenfeleim voltak. Aki a csapatból épp nem a csapathajókkal edzett, az beállt mellém ellenfélnek, és utánpótlás korú férfi kajakosokkal is jókat meccseltünk.

A négyesben is hosszas gyakorlás jutott Katiéknak, miután Patyi Melinda helyére Benedek Dalma került, edzőikkel, no meg Paksy Tímeával és Laknerné Fazekas Krisztinával új kvartettet építettek az elmúlt hetekben: – Újraéltem az 1997-es pályakezdést, olyan, az alapokról építkező négyes edzéseket tartott nekünk Fábiánné Rozsnyói Katalin és Fábián László – magyarázta Kovács. – Heteket fordítottunk a mozgás összehangolására, a legapróbb hibákat is megpróbáltuk kijavítani, úgyhogy remélem, az új négyes is jól szerepel majd. Az olimpiai kvalifikációs helyek megszerzése – talán nem hangzik nagyképűen -, de a női csapat egyetlen számában sem szabad, hogy gondot jelentsen, ám nekünk fontos az is, hogy olimpiai ellenfeleink már Duisburgban is elbizonytalanítóan jó formában lássanak minket versenyezni.