Kajak-kenu – Német-magyar "különmeccs" Duisburgban

kajakkenu.jpg

Nagy, a vártnál is nagyobb sikert ért el a magyar kajak-kenu válogatott a vasárnap befejeződött duisburgi világbajnokságon.

Az Angyal Zoltán vezette csapat összesen 18 érmet szerzett, ennek a fele arany volt, 3 ezüst, 6 pedig bronz. Az összmérleg hajszálra egyezett az ugyancsak tizennyolc éremmel záró németekével, akik viszont 3 ezüsttel többet lapátoltak össze a mieinknél, illetve 3 bronzzal kevesebbet. A német-magyar "különmeccs" minőségére, illetve a két nemzetnek ebben a sportágban elfoglalt helyére jellemző, hogy az idei és a tavalyi vb házigazda külön-külön épp annyi első helyet szerzett meg, mint az éremrangsorban utánuk következő kilenc nemzet együttesen! A magyarok Duisburgban tizennégy pekingi kvótát szereztek, 7 férfi kajakszámban, 4 nőiben, illetve 3 kenus egység révén.
Az idei vb legnagyobb sztárja az 500 és az 1000 méteren is győztes, és ezzel a legutóbbi Eb-botlását feledtető Kovács Katalin volt. Az viszont Janics Natasának köszönhető, hogy a tavalyi, szegedi vb után most másodszor is minden női kajakszám után a magyar himnusz hangzott el, ráadásul Janics megismételte az idei pontevedrai Eb-n aratott győzelmét a női K-1 200 méteren A T-Mobile által támogatott többi sportoló is fantasztikusan szerepelt. Ugyancsak a világbajnoki dobogó legmagasabb fokára léphetett a K-4 200 méteres versenyszám döntője után Beé István (Kadler Viktor, Babella Balázs és Boros Gergely társaságában), ugyanő a K-2 200 méteren negyedik lett Gyertyános Gergellyel együtt evezve. Az olimpiai bajnok Vereckei Ákos tudásából a K-1 500 méteren most egy 6. helyre futotta, s ezzel olimpiai kvótát szerzett, miként a K-4 1000 méteres kvartett is, amelyben a Honvéd-Domino kötelékét Horváth Gábor, Kökény Roland és Vereckei Ákos képviselte, társuk pedig Gyökös Lajos volt.

Mobilpress