Remek hangulatú gála Párkányban, magyarokkal, jó meccsekkel

bazilika.jpg

Az L.P Promotion a szlovákiai Párkányban (Sturovó) rendezett vasárnap este nemzetközi bokszgálát, olyan magyar résztvevőkkel, mint Belinszky Krisztina, Nagy Zsolt, Dudás Tibor és Komjáthi László.

 Ismét megtelt az egykori kompkikötő parkolója az ökölvívás és természetesen az esztergomi tűzijáték miatt, de ez már nem meglepetés, az elmúlt években mindig így volt augusztus 19-én. Szerencsére az időjárás is kegyes volt a szlovákiai városba ellátogató tömegeknek, hiszen a Magyarországon nagy galibát okozó vihar elkerülte az éjfélig elhúzódó eseményt.

A program Rajkai Adrián (12-7-0) mérkőzésével kezdődött, akinek eredeti szlovák ellenfele "beteget jelentett", így a korábbi Magyar-bajnoki kihívóval, Gyuris Gáborral csapott össze. Rajkai – aki bokszolt már junior világbajnoki meccset a WBC-nél – agilisan kezdett, nem volt vita a két bokszoló között, hogy ki az erősebb. A legelején Gyuris még közbevert, de az első menet végén Rajkai test-fel kombinációval nagyon csúnyán kiütötte ellenfelét (KO, 2:37).

Nagy "Zsivány" Zsolt (11-1-0) sem húzta tovább a maga mérkőzését. A debreceni fiatalember az emlékezetes tavaly áprilisi Mészáros András elleni WBO interkontinentális mérkőzés óta először húzott kesztyűt, és a ringrozsda helyet bizony a ringéhség kerekedett felül: már az első menet legvégén befejezte az összecsapást, úgy, hogy a szlovákiai Balázs Péter kétszer is padlóra került (TKO, 2:50).

A Polish Boxing Promotion klasszisa, Dudás Tibor (3-0-0) bokszolta először végig a kiírt menetszámot, de tegyük gyorsan hozzá, hogy ő nyújtotta a leglátványosabb, legjobb teljesítményt az egész gálán. A thai bokszos Robert Sadeczky bizonyára hetekig emlékezni fog a csatára, ugyanis orrának, és a bordáinak sem eshetett jól Dudás bombái. A kiütés közel volt, azonban a magyar fiúnak most is be kellett érnie egy nagyonis sima pontozásos győzelemmel (UD4, 3x 40-36).

Anton Glofak és Sándor Béla párharca nem hozta lázba a publikumot, és ha nem is lehet békés döntetlennek nevezni a látottakat, egyértelműen unalmas összecsapást láthatott a közönség. A következő meccsen aztán volt minden, ütés, rúgás, harapás, földrevitel, majd egy gigszer a pontozólapok összesítésénél. A két magyar, Kovács László (Pécs) és Bak Zsolt (Budapest) nagy elánnal kezdte az összecsapást, de a második menet végétől elkezdtek durvulni a felek, és egyre többször kellett figyelmeztetni a bokszolókat. Kovács amíg fejben egyben volt, uralta a mérkőzést, azonban később le kellett volna zavarni a szorítóból. Ugyanis az egyik földrevitele után látszólag szándékosan fejbe rúgta az ellenfelét, majd az összekapaszkodásoknál kétszer is beleharapott. A végén Bak Zsolt kezét emelték magasba, a sportszerűtlenségek miatt talán megérdemelte a mérkőzést, de tíz perccel később módosult a végeredmény: kiderült, hogy amikor még csak a kisebb fajsúlyú szabálytalanságok történek meg, a 3. menetben nem csak Kovácsot, hanem Bakot is megintették, de talán a jelzés nem volt egyértelmű a pontozóbírók számára, így a "győztestől" elfelejtettek pontot vonni. A módosítás után viszont döntetlen eredmény jött ki.

A gála nemzetköziségét a lengyel Alek Malek színesítette, aki a 2. menetben megállította Mario Stojkát (TKO). A lányokat az őszi világbajnoki összecsapására hangoló Belinszky Krisztina képviselte (21-5-2), aki a szemmel láthatóan súlyosabb Simona Pencakova ellen bokszolt egy négy menetes mérkőzés során. Belinszkyn bizony érezhető volt az "idény eleji" forma, kissé talán pontatlanabb volt, mint amúgy, vagy a túl nagy fizikai különbség nem ízlett neki, de az biztos, hogy ezúttal nem sikerült neki azt a bokszot csinálnia, amit megszokhattunk tőle. A győzelme természetesen egy pillanatig nem forgott veszélyben, pontozással magabiztosan hozta a mérkőzést (40-36, 40-37 és 40-38). Szintén nagynak tűnt a súlykülönbség Fekete Sándor és Andrej Surina meccs során, nem a magyar javára, és itt egy kis sportdiplomácia is közbejátszott: reálisabb lett volna a döntetlen eredmény, de végül a szlovák fiú pontozással győzött.

Két jó képességű magyar bokszoló csatázott a folytatásban, és bizony Kiss Zoltán Jr. (11-4-2) és Szabó Titusz (2-17-1) összecsapása óriási meglepetéssel ért véget: az IBU interkontinentális címmérkőzésének a főpróbáját tartó Kiss az első menet második percének az elején belelépett ellenfele jobbosába, amitől megszédült, majd menetrendszerűen érkezett Szabó kőkemény balhorga, ami telibe kapta ellenfele fejét. Kiss Zoltán a számolás végére nem került olyan állapotba, hogy folytathassa a küzdelmet (TKO, 1:13). Így viszont aligha rendezhető meg a szombati interkontinentális címmérkőzés.

A folytatásban két egymást nagyon nem szívlelő szlovák verekedő szórakoztatta a közönséget: Julius Rafael és Ivan Godor. A mérkőzés hullámzó volt, az első két menetben Rafael volt fölényben, a második részben a pozsonyi Godor. Látványos volt a csata, és olyan vehemenciával küzdöttek a felek, hogy a technikai személyzetnek többször javítani kellett a szorító köteleit. A nagy harc a végére inkább dulakodássá fajult, nem véletlen, hogy mindkét bokszolót figyelmeztette a mérkőzésvezető. A döntetlen eredményt mindkét fél vitatta.

Komjáthi László (26-14-1) is kötelek közé lépett, bár a hét elején voltak olyan hírek, hogy a versenyengedélyével bajok vannak. A debreceni bokszoló ellentmondást nem tűrően bokszolta végig a négy menetet Jozef Gabris ellen, aki az első felvonásban egyszer, a 4.-ben kétszer is padlózott. A kiütést ennek ellenére látványosan nem erőltette Komjáthi, beérte a sima pontozásos győzelemmel.

A végére is maradt látványosság, bár nem biztos, hogy minden részlet felidézhető a forgatagból. Polster Tamás (2-0-1) egy nálánál lényegesen nehezebbnek tűnő szlovák fiú ellen lépett kötelek közé, és bizony a mérkőzés majdnem botrányba fulladt. Polster remek védekezéssel hatástalanította ellenfele támadásait (kettős fedezékét nem lehetett átütni a köteleknél), ellentámadásaival viszont szép találatokat ért el. A testépítőként inkább sikere ítélt Roderik Jambor tehetetlen volt, és az egyik összekapaszkodás után sípcsonton rúgta ellenfelét, aki fájdalmában elterült. Ez követően elszabadult a pokol, az edzők és a kíséret is a ringben termett, hogy elégtételt vegyenek egymáson, de szerencsére tettlegességre nem került sor, verbálisan "elrendezték" a vitás kérdéseket. A mérkőzés folytatódott, a szlovák fiú tehetetlenségében továbbra is sokat szabálytalankodott. A harmadik menet hajrájában Jambor – fizikai fölényét kihasználva – olyan erővel taszította földre (hagyat) Polstert, hogy a semleges szemlélők is tűntettek ellene. Sajnos a mérkőzésvezető kezéből végleg kicsúszott az irányítás, de a szünet után meghozta a szükséges lépést: a 4. menetet jelző gongszó után leléptette a magáról megfeledkezett bokszolót (DQ).

Mindent összevetve ismét egy ragyogó gálát hozott össze Paszterkó László és csapata, hiszen a nagyszámú közönség jó meccseken szórakozhatott a Duna "szemközti" oldalán.

www.Profibox.hu – Sasvári Tamás