Az OB éllovas idén is bemutatkozik Európa legjobbjai között

nyirad.jpg

Esélylatolgató rovatunk második részében a Divízió 3A nagyágyúját, Radák Attilát kaptuk mikrofonvégre, aki beavat minket a kocsimosás rejtelmeibe is.

-Van-e valamilyen különleges felkészülési stratégiája az egyes versenyekre?
-Minden összecsapásra egyformán készülünk fel, ami természetesen egy hosszú folyamat, több napot is igénybe vesz. Az első lépés mindig a takarítás. A legutóbbi esős hétvége után két teljes napon át mostuk az autót. Ezután következik a járgány tüzetes átvizsgálása, minden egyes csavart külön megnézünk, a láncra pedig különösen nagy figyelmet fordítunk. Ha mindezzel készen vagyunk, akkor jöhet a busz felkészítése. A fizikai vagy a mentális edzésre szinte már alig jut idő.

-Milyennek ítéli meg az idei szezont eddig?
-Még áprilisban nyertem Nyirádon, utána következett egy hosszabb szünet, majd Nagydoboson és Dömsödön is sikerült győzedelmeskednem. Jelenleg vezetem a bajnokságot, jobb eredményt el sem tudnék képzelni ebben a pillanatban.

-Rendszeresen részt vesz az EB futamokon?
-Nem sajnos. Az idén Nyirádon debütálok az Európa-bajnoki sorozatot illetően.

-Melyek azok a kulcsszavak, amelyekkel jellemezni tudná az autocrosst egy laikus számára?
-Kétségkívül a látványt emelném ki első helyen. Pörgős, gyors futamokon küzdünk egymással test-test ellen olyan egyedi autókban, amik önmagukban is megfelelnek a látványkategória minden elvárásának.

-Külföldi pályák kontra nyirádi pálya?
-Bátran állíthatom, hogy a nyirádi arénánál nincs jobb a kontinensen. Itt mindig öröm versenyezni. Egyetlen problémával küzdünk csak, a gumikkal. A pálya szerkezetéből adódóan rendkívül gyorsan kopnak a felnik, ami pedig súlyos anyagi megterhelést jelent nekünk egy ilyen hosszúhétvégén. A cseh pályát is nagyon szeretem. Harminc éves rendezési tapasztalattal a hátuk mögött nem is várna mást az ember tőlük, mint profizmust.

-Az autocrossban létezik a legifjabb tehetségek számára egy Junior kategória. Hazánkat Béki Martina (11) és Béki Dóra (15) képviseli. Mit gondol a lányokról?
-Martinát ismerem jobban, hisz nővére még csak most kezdte pályafutását. Martina mindig is félelem nélkül, természetesen versenyzett. Begyűjtött tapasztalatainak köszönhetően mára már tudatosan, úgymond „ésszel” hajtja az autót. Óriási tehetségnek tartom, akinek minden esélye megvan arra, hogy nagy névvé váljon a sportágban.

-Milyen eredménnyel lenne elégedett a nyirádi hétvégén?
-Legfőbb célom, hogy bekerüljek az A döntőbe. Amennyiben ez sikerül, boldogan térek haza!

www.nymc.eu