Kémügy: Alonso elküldte válaszát

alonso.jpg

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso, a McLaren-Mercedes spanyol pilótája elküldte azokat a dokumentumokat, amelyeket a Forma-1-es kémügy kapcsán kért tőle a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

"Azt tettem, ami a kötelességem. Amikor megkaptam a FIA levelét, tájékoztattam Ron Dennis csapatfőnököt. Nem volt boldog" – mondta a kiváló versenyző.
A FIA pénteken hozta nyilvánosságra azt az augusztus 31-i levelet, melyben együttműködésre szólította fel a McLaren-Mercedes pilótáit a kémügy tisztázása érdekében.

Max Mosley, a FIA elnöke ugyanolyan tartalmú írást küldött a címvédő Alonsónak, az idei pontversenyben vezető Lewis Hamiltonnak és a tesztpilótának, Pedro de la Rosának. Ebben a sportvezető ígéretet tesz arra, hogy a versenyzőket semmilyen hátrány nem éri, ha együttműködésükkel segítik az ügy tisztázását és elárulják, milyen információkhoz jutottak hozzá a Ferrari titkos fejlesztési terveiből és ezek közül, miket, hogyan használtak fel. Mosley levelében figyelmeztette őket, ha később derül fény arra, hogy érintettek az ügyben, de ezt nem vallották be, komoly szankciókra számíthatnak.

A sportvezető levelét azzal zárta, hogy olyan információk birtokába jutott, melyek alapján feltételezhető, hogy a McLaren-Mercedes pilótái sokat tudnak erről az ügyről. Azt egyelőre nem tudni, hogy Hamilton vagy de la Rosa válaszolt volna Mosleynak.
    A wokingi istálló közleményben reagált a nyilvánosságra hozott FIA-levélre. Ebben leszögezte: az ügyvédek tanácsára a vizsgálat lezárásáig senki sem nyilatkozik ezzel kapcsolatban.

Az "auto und motorsport" című szaklap csütörtöki internetes kiadása szerint Alonso és de la Rosa keveredett bele a kémbotrányba. Az újság úgy értesült, hogy a tesztpilóta e-mailen küldött el fontos részleteket a Ferrari fejlesztési terveiről Alonsónak.
    A kémügyként elhíresült történetben Nigel Stepney, a Ferrari korábbi technikai fejlesztésekért felelős mérnöke 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének. Az anyag a Ferrari titkos fejlesztési terveit tartalmazta.

Az ügy úgy pattant ki, hogy Coughlan felesége egy másolószalonban sokszorosíttatta a dokumentumokat. Az üzlet munkatársa, amikor meglátta az anyagot, értesítette a Ferrari illetékeseit.

MTI