MOB-beszámoló a sportbizottság előtt

schmittpal.jpg

A jelen helyzet szerint 160, szerencsés esetben 180 fős magyar csapat indul a jövő évi pekingi olimpián.

    Ezt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke valószínűsítette kedden, amikor a MOB-vezetés beszámolóját meghallgatta az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága.
    Az elnök szerint a magyar sportolók 20-22 sportágban képviselhetik a nemzeti színeket, a cél az, hogy elöl végezzenek, s mint korábban, Magyarország most is az első tizenötben legyen a nemzetek nem hivatalos pontversenyében. A beszámolóban elhangzott, hogy a kezdeti ötszázról mostanra 375 főre csökkent az olimpiai kerethez tartozók száma, s valamennyien bármikor elérhetők a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség számára. Ezzel összefüggésben úgy vélekedett, hogy a sportolók 99 százaléka becsületesen és tisztán készül, viszont a folyamatos ellenőrzésről nem mondhatnak le, már csak azért sem, mert a 2004-es athéni olimpián – Schmitt megfogalmazásában – "megégettük magunkat, ezt többet nem engedhetjük meg". Az olimpikonokkal olyan szerződést köt a MOB, amelyben meg kell nevezni az orvosokat és edzőket is, akik felelősséget vállalnak a tiszta felkészülésért.
    "Az biztos, senki nem megy ki Pekingbe megnyugtató doppingszűrés nélkül, amelyen kettő-négy héttel a nyári ötkarikás játékok kezdete előtt esnek át a doppingérzékeny sportok művelői" – mondta.
    Schmitt Pál szólt az anyagi gondokról, felróva az állami vezetésnek, hogy a magyar sport – akárcsak Athén előtt – 2007-ben is 1,7 milliárd forintot kapott a közvetlen olimpiai felkészülésre, ez azonban szerinte reálértékben 30-40 százalékos visszalépést jelent. Kifogásolta, hogy a kevés pénz is nehezen jön, s az anyagiak hiánya miatt fontos edzőtáborozások maradtak el, a tatai edzőtáborban semmilyen színvonalnövelő beruházás nem volt, ma sincs például légkondicionálás, a Margitszigeten olyan új uszoda épült, amelyet igazán csak nyáron lehet használni, a Komjádi uszoda állapota megítélése szerint tragikus, és nyomasztó a sportolók háttérellátását biztosító Sportkórház helyzete, amelynek működési költségét 1,6-ról 1,2 milliárd forintra csökkentették, ahonnan 130 embert elbocsátottak és ahol az eddigi 30 sportorvosnak a fele maradt mára. Summázata pedig úgy szólt: messze elmarad a riválisokétól az a 0,2 százalék – ez az önkormányzati támogatással együtt esetleg felmehet 0,4 százalékra -, amivel a magyar költségvetés a sportot támogatja.
    "Bármilyen sportstratégia semmissé válik, és olimpiai törvényt sem szabad elfogadni addig, amíg a magyar kormány nem rendeli mellé a költségvetés egy százalékát" – jelentette ki a MOB-elnök.
    Elbert Gábor, a bizottsági ülésen jelenlévő sportszakállamtitkár a "számháború" kölcsönös elvetését kérte, annyit azonban megjegyzett, hogy a központi pénzek mellett a 23 megyei jogú város mintegy 10 milliárd forinttal támogatja a magyar sportot. Szólt a hazai doppingellenőrzési és -felelősségi rendszer kiépüléséről, hozzáfűzve, hogy míg a világban három százalék körül van átlagosan a pozitív esetek száma, addig Magyarországon az első félévben a megvizsgált minták 1,8 százaléka mutatta azt, hogy a sportoló tiltott segítséghez folyamodott.
    A bizottság hozzászóló tagjai közül Páva Zoltán, Komló szocialista polgármestere más számokat említett, mint Schmitt Pál, így például az ő kalkulációja szerint tavaly 1,925 milliárdot tett ki a versenysportra fordított költségvetési támogatás, ami 2007-re 2,4 milliárdra emelkedett. Ezen felül további összegeket sorolt, amelyeket az állam például az utánpótlás-nevelésre, az olimpiai központok fenntartására, működtetésére, a doppingellenőrzésekre, vagy éppen a sportolókat segítő Gerevich-alapítvány javára nyújtott, így a képviselő szerint a közvetett támogatásokkal együtt a valóságos summa 5,3 milliárd forintra rúg.
    Almássy Kornél, a sport- és turisztikai bizottság MDF-es alelnöke az MTI-nek külön hangsúlyozta, hogy a MOB-elnök beszámolója aggasztó képet festett az olimpiai  felkészülés helyzetéről. Maga is aggodalmának adott hangot a pekingi magyar szereplés sikerességét illetően, s a 2008-as költségvetéssel kapcsolatban kiemelt feladatnak minősítette, hogy növeljék a sportra fordítandó támogatást. Rövid távú célnak nevezte, hogy minden eszköz biztosítva legyen a pekingi ötkarikás részvételhez, hosszú távon pedig álláspontja szerint el kell érni, hogy egy százalékra nőjön a sport költségvetési támogatása.
    A bizottság ugyancsak kedden hallgatta meg a Mező Ferenc Sport Közalapítvány működéséről szóló beszámolót, megállapítva, hogy annak évtizede tartó munkája példamutatóan egyedülálló a világban is, és a parlamenti testület politikai hovatartozás nélkül, egyöntetűen pártolja az alapítvány áldozatos tevékenységét, amelyet az idős olimpiai és világbajnoki érmesek, özvegyeik, a rászoruló nagy bajnokok megsegítése érdekében folytat.

MTI