Peking 2008: a legkomolyabb veszély a terrorizmus

terrorizmus.jpg

A terrorizmus jelenti a legkomolyabb veszélyt a jövő évi pekingi olimpiára – véli a kínai közbiztonságért felelős miniszter és az Interpol főtitkára.

Kínai lapok kedden számoltak be az e témában tartott megbeszélésekről.
"Noha a biztonságot tekintve az általános helyzet stabil, azért szembe kell néznünk a terrorizmus, a szeparatizmus és az extrémizmus kihívásaival. Ezek közül is a terrorizmus hordozza magában a legkomolyabb veszélyt" – fogalmazott Csou Jung-kang (Zhou Yongkang), a rendőrséget felügyelő miniszter.

Roland Noble, a nemzetközi bűnügyi szervezet főtitkára a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményekre utalva jelezte, Oszama bin Ladennek, "ennek az aljas terroristának" és híveinek továbbra is szándékukban áll minket megsebezni, ennélfogva a fenyegetésük ma is reális.

"A pekingi olimpia sikerét nemcsak a versenyzők kiváló produkciói alapján ítélik majd meg, ehhez kell az is, hogy ne forduljanak elő terrorakciók vagy komolyabb bűnesetek" – tette hozzá.

Az Interpol elöljárója közölte, szervezete rendkívül komoly támogatást nyújt majd a házigazdáknak a felkészülésben. Többek között szakembereik együttműködnek az úti okmányok ellenőrzésében, továbbá a veszélyes bűnözők, feltételezett terroristák kiszűrésében.

MTI