Birkózó-vb: Bácsi Péter és Fodor Zoltán olimpiai kvótát szerzett

birkozas.jpg

A kötöttfogásúak 74 kilós súlycsoportjában Bácsi Péter, míg a 84 kg-osok között Fodor Zoltán olimpiai kvótát szerzett kedden a bakui birkózó-világbajnokságon.

Előbbi, a felnőtt világversenyen újonc ferencvárosi tehetség legyőzte perui, türkmén és japán riválisát, majd a negyeddöntőben alulmaradt a lengyel Julian Kwittel szemben. Aztán vigaszágon sem folytathatta harcát a biztos kvótáért, mivel Kwit kikapott következő meccsén, azaz nem jutott fináléba. Egész napos ponterős birkózásának jutalmaként azonban, az úgynevezett pozitív pontoknak köszönhetően Bácsi a "pekingi repülőjegyet" érő hetedik helyen zárt.
   
A szintén ferencvárosi Fodor ugyancsak a negyeddöntőben szenvedett először vereséget, őt a korábbi világbajnok svéd Ara Abrahamian állította meg. Fodor, aki előzőleg legyőzte litván, szlovák és örmény riválisát, szintén nem folytathatta a küzdelmet a biztos kvótáért a vigaszágon, mivel Abrahamian kikapott a következő meccsén. Az ő esetében a pozitív pontok sem döntöttek közte és a német Jan Fischer között a még éppen kvótát érő nyolcadik helyet illetően, így a nap utolsó meccsét vívták egymással, hogy eldöntsék, kié legyen az indulási jog. Végül a magyar versenyző a harmadik, vagyis utolsó menetben tusgyőzelmet aratott.
   
A 96 kilós Kiss Balázs legyőzte perui riválisát, majd búcsúzott a további küzdelmektől a végül bronzérmes iráni Ghasem Rezaeitől elszenvedett vereséggel.
   
Szerdán a kötöttfogásúak 120 (Deák Bárdos Mihály), továbbá a szabadfogásúak 55 (Kovács István) és 60 kg-os (Wöller Gergő) súlycsoportjának küzdelmeit rendezik.

MTI