Vívó-vb: hajrában a felkészülés

vivas.jpg

Hajrájához közelít a magyar vívó-válogatott felkészülése a szentpétervári világbajnokságra, az utolsó simítások után jövő pénteken kezdődnek meg az év fő versenyének küzdelmei az orosz nagyvárosban.

Az edzőtáborozás augusztus 20-án indult, a három fegyvernem képviselői ezúttal nem mindig együtt hangolódtak a közelgő megmérettetésre. A fizikai alapozás a párbajtőrözőknek Tapolcán, a tőrözőknek Budapesten, a kardozóknak Tatán zajlott, de közben a párbajtőrözők Olaszországba utaztak és az ottani válogatottal készültek együtt.
   
Nagy Tímea kétszeres olimpia bajnok, a tavalyi vb-aranyérmese hasznosnak értékelte a kiruccanást, azzal együtt is, hogy – amint azt megjegyezte – némi "taktikázás" azért érzékelhető volt.
   
"Én például olyan ellenfeleket kerestem, akikkel versenyeken nem igazán tudok vívni, miközben ők igyekeztek engem elkerülni, nehogy kiismerjem a stílusukat. Úgy vettem észre, hogy mások is megpróbáltak számukra hasznos partnerekkel asszózni. Összességében mindenképpen jó volt, hogy együtt készültünk az olaszokkal" – mondta.
   
A következő szakaszban különböző bontásokban Tatán, illetve klubokban zajlottak az edzések, s mostanra meglehetősen elfáradtak a versenyzők. A jövő hétre az "élesítés" maradt.
   
"Jó, hogy hazamegyünk, mert már épp elég volt" – közölte a tőröző Mohamed Aida, mielőtt az edzőtáborból elindult volna Budapestre.
   
A párbajtőrözők és a kardozók még maradnak Tatán, a tőrözők Budapesten készülnek tovább, hogy aztán a vb-programtól függően több csoportban elutazzanak Szentpétervárra.
   
A világbajnokságon értékes pontokat lehet szerezni az olimpiai kvalifikációt illetően, s miközben egyes szakágak képviselői – például a női tőrözők – akár már most biztosíthatják helyüket a játékokon, másoknak – így a férfi kardozóknak – többek között azért kell küzdeniük, hogy ne kerüljön számukra nagyon távol a pekingi szereplés kiharcolása.

MTI