Bírkózó VB Baku: Távol – még a reménytől is

birkozas1.jpg

Egyedül Hatos Gábor szerzett kvótát a szabadfogású válogatottból. Ez a péntek délelőtti programnak már a felénél kiderült a bakui világbajnokságon.

Az csak a kezdet volt ugyanis, hogy mindkét magyar szereplő elvesztette az első meccset:
96 kg: Ruszlan Sejhov (fehérorosz)-Kiss Gergely 2-0 (3-0, 3-0)
120 kg: David Modzmanasvili (grúz)-Aubéli Ottó 2-0 (1-0, 6-0)

Kiss legyőzője, a fehérorosz Sejhov a következő körben a bolgár Sterevet még megverte, de aztán kikapott az amerikai Cormiertől (0-1, 1-0, 3-0). Csakhogy az amerikai is megállt, mert őt meg az iráni Szejid Abrahimi verte 5-0, 2-1-re.

Hogy ezen a napon milyen távol álltunk még a reménytől is, azt a 120 kg-ban Aubéli Ottó ága világosan megmutatja. A magyar tábor abban bízott, hogy ha a váci túljut az első két akadályon, jön az üzbég olimpiai bajnok, Artur Tajmazov, aki legalább a vigaszágra ráteszi. De nemcsak az első akadályt nem sikerült leküzdeni, hanem Tajmazov is bukott… Érdemes végignézni az eredménysort:
Maszumi (iráni)-Modzmanasvili (grúz) 2-0 (2-0, 1-0)
Tajmazov (üzbég)-Maszumi 2-0 (1-0, 3-1)
Rodríguez (kubai)-Tajmazov 2-0 (1-0, 1-0)

A kubai Alexis Rodríguez ellenfele a döntőben az orosz Bejlal Mahov lesz. A mindössze húszéves, kétszeres junior-világbajnok nehézsúlyú éppen úgy robbant be a mezőnybe, mint tette azt 1973-ban bizonyos Szoszlan Angyijev. A szovjet előd is junior vb-győztesként érkezett Teheránba, azonnal elfoglalta a trónt, és csak önként vált meg tőle, miután két olimpiát és minden – útjába akadó – világ- és Európa-bajnokságot megnyert.

Magyar Bírkózó Szövetség