Vívó-vb: Pozdnyakov sporttörténelmet írt

sztanyiszlav.jpg

Kedden ötödik világbajnoki címét nyerte egyéniben a kardozó Sztanyiszlav Pozdnyakov, ezzel sporttörténelmet írt, korábban ugyanis ebben a szakágban egyetlen versenyző sem tudott ennyiszer győzni.

Ezt megelőzően ketten álltak négy elsőséggel, Pozdnyakov (1997, 2001, 2002, 2006) mellett a szintén orosz Grigorij Kirijenko (1989, 1991, 1993, 1995).
   
A keddi diadal utáni sajtótájékoztatón újságírói kérdésre, miszerint érzi-e, hogy bevonult a sporttörténelembe, Pozdnyakov úgy reagált, pillanatnyilag csak fáradtságot érez, de azért természetesen örül.
   
"Nem vagyok egy statisztikus alkat, de tisztában voltam vele, hogy ha ma itt nyerek, valami nagyot alkotok. Tavalyi sikerem alkalmával már figyelmeztettek, hogy hazai közönség előtt lehetek ötszörös győztes."
   
A kiváló vívó méltatta szurkolóit, mint mondta, legnehezebb mérkőzésén, a francia Boris Sanson elleni negyeddöntős összecsapáson, melyet 15-14-re nyert meg, sok támogatást kapott.
   
"Tizennégy-tizennégynél vezényeltem a közönséget, hogy hangosan szurkoljon és ezzel segítse a mérkőzésvezetőt a helyes döntés meghozatalában. Sikerült" – tette hozzá.
   
Beszélt az olimpiai bajnok Aldo Montano elleni döntőről is, mint mondta, bízott a sikerben, akárcsak az edzője.
   
"Igyekeztem függetleníteni magamat Montano műsorától. Az elején sportszerű volt az összecsapás, aztán elkezdett hőzöngeni, vitatkozni. Próbáltam nem odafigyelni erre, nehogy megzavarjon" – elevenítette fel a döntő történéseit.
   
Pozdnyakov megemlítette, hogy az utolsó három évben többet változtak a szabályok, mint tizenöt éves pályafutása során azt megelőzően. Arra a felvetésre, hogy hogyan tudott ehhez alkalmazkodni, azt felelte, nagyon jó alapokat kapott.
   
"Ma már sokkal profibb vagyok, mint korábban, ami elsősorban abban nyilvánul meg, hogy egyensúlyt tudok tartanai, az edzés, a versenyzés és a pihenés között" – folytatta.
   
A 34 éves Pozdnyakov a pekingi olimpia után visszavonul, de nem tart attól – amint azt felvetették neki -, hogy bajba kerülhet az orosz kardvívás.
   
"Vannak tehetségek, persze nekik is végig kell járniuk azt az utat, amit nekem" – tette hozzá.
   
A klasszis vívó az egyéni mellett csapatban is ötszörös vb-győztes (1994, 2001, 2002, 2003, 2005), emellett olimpián egyéniben egyszer (1996), a válogatottal háromszor (1992, 1996, 2000) nyert.
   
Az egész vívósportban csupán egy valaki tudott még öt egyéni világbajnoki címet szerezni, nevezetesen a szintén orosz, de tőröző Alekszandr Romanykov (1974, 1977, 1979, 1982, 1983).
   
A szentpétervári világbajnokságon csatlakozhatna, illetve csatlakozhatott volna kettejükhöz, a párbajtőröző orosz Pavel Kolobkov és a tőröző olasz Valentina Vezzali. Előbbi a selejtezőben elbukott, utóbbinak csütörtökön lesz a versenye.

MTI