Férfi kosárlabda NB I: rajt szombaton, kevesebb külföldivel

kosarlabda1.jpg

Kevesebb külföldivel és újra a nemzeti szövetség (MKOSZ) szervezésében kezdődik meg szombaton a 77. férfi kosárlabda NB I.

A címvédő Szolnoknál sikerült egyben tartani a csapatot, sőt az Univertől a Tisza-partra igazolt a 213 centis lengyel Miroslaw Lopatka. Szolnokon az előző szezonban nem egyszer előfordult, hogy egyszerre öt külföldi volt a pályán, amit az idei szabályok már nem engedélyeznek. A 12 fős keretben minimum nyolc magyar játékosnak kell lenni, tehát legalább egy hazai kosaras mindig a parketten lesz. A szövetség – az alszövetségek felszámolásával – öt év után szervezi újra a pontvadászatot, de a vagyonértékű jogokkal továbbra is a férfi liga rendelkezik.
   
Az átigazolási időszak egyik szenzációját az jelentette, hogy a válogatott Simon Balázs Pécsről Székesfehérvárra költözött, és az Albacompnál folytatja. A másik kiemelkedő szerződésnek a paksiak örülhettek: Gulyás Róbert nyolc külföldön töltött év után visszatért az Atomerőműhöz.
   
Az újra A csoportos MAFC három amerikaival készül a rajtra, és – a másik 13 csapattal együtt – szeretne bejutni a rájátszás nyolcas mezőnyébe.
   
Az első bajnokságot 1933-ban a Közgazdasági Egyetem csapata nyerte. A második világháború végéig a BSZKRT győzött a legtöbbször (7), de jutott arany a TFSE gárdájának (1935), a MAFC-nak (1936 és 1944) és a BEAC-nak is (1942 és 1943). Érdekes, hogy 1952-től egészen 1986-ig csak három csapat állhatott a dobogó tetejére: a Bp. Honvéd 29-szer, a MAFC 3-szor (1956, 1970, 1975) a Csepel pedig kétszer (1972, 1973.). A vidéki egyesületek közül a Körmend nyert először bajnokságot (1987). Az elmúlt húsz évben nyolc különböző klub végzett legalább egyszer az első helyen. A XXI. század legeredményesebb férfi csapata az Atomerőmű SE, három bajnoki arannyal.
   
A férfi kosárlabda NB I csapatai a 2007/2008-as idényben:
Albacomp
Atomerőmű SE
Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli
Falco KC-Szombathely
Kaposvári KK
Lami-Véd-Körmend
MAFC
Marso-Vagép NYKK
Planet Leasing Dombóvár KC
PVSK-Expo Center Pécs
Soproni sÖrdögök
Szolnoki Olaj KK (bajnoki és Magyar Kupa-címvédő)
Univer KSE
Zalakerámia-ZTE KK

MTI/MKOSZ