Bátorfi-búcsúztató: közönségszórakoztató játék és kínai győzelem a Körcsarnokban

asztalitenisz.jpg

A világbajnok kínai női asztalitenisz-válogatott barátságos mérkőzésen 3-0-ra legyőzte az Eb-címvédő magyar csapatot a Körcsarnokban, annak a gálának a keretében, amelyen a hazai szövetség ünnepélyesen elbúcsúztatta az aktív játéktól idén visszavonult Bátorfi Csillát.

Maga az érintett – aki 22 éven keresztül volt tagja a nemzeti együttesnek – nem szerepelt az ázsiaiak elleni találkozón.
   
A zsúfolásig telt csarnokban – ahol a honi szövetség ötlete nyomán igazán szakértő közönség gyűlt össze, hiszen a jegyeket a magyar klubok és szakosztályok között osztották szét – a köszöntők elhangzása után színpadra lépett az est főszereplője, akit hatalmas ováció és vastaps fogadott.
   
"Csodálatos itt lenni és óriási megtiszteltetés ez a mai gála, úgy érzem, hogy ezt meg sem érdemlem" – mondta rendkívül szerényen, a könnyeivel küszködve a jelenleg Olaszországban edzősködő Bátorfi Csilla, aki fantasztikus pályafutása során 9 Eb-aranyérmet és négy vb-bronzérmet szerzett.
   
Bár több mint két évtizeden keresztül volt a válogatott tagja, Bátorfi a főmérkőzés keretében nem lépett asztalhoz, televíziós kommentátorként figyelte egykori társai játékát. A hazai gárda azzal a céllal vágott neki a vb-címvédő ázsiaiak elleni találkozónak, hogy szettet vagy szetteket nyerjen, mert bár a kínaiak elvileg barátságos meccsre érkeztek Budapestre, félelmetes hírnevükhöz méltóan nem vették félvállról az összecsapást. A két együttes egyébként múlt pénteken, a magdeburgi csapat Világkupa keretében is találkozott egymással, akkor a kínaiak – két játszmát veszítve – 3-0-ra nyertek.
   
Az első meccsen Póta Georgina a világranglista-ötödik Li Hsziao-hsziával  (Li Xiaoxia) nézett farkasszemet, s már az első felvonásban bravúrt vitt véghez, ugyanis 11:9-re nyert, s ezzel előnybe került. Magyar földön évtizedek óta nem láthattak ilyen sztárokat a sportág szerelmesei, ennek megfelelően a publikum rendkívül lelkesen követte az eseményeket, de természetesen leginkább a megnyert hazai poénok hozták igazán lázba. A folytatásban azonban a nézőknek egyre kevesebbszer volt alkalmuk örülni, hiszen a kínai klasszis átvette az irányítást, s előbb fordított, majd a negyedik szettet is besöpörve hozta az első mérkőzést.
    
A második egyes találkozó keretében Lovas Petrára nem kisebb ellenfél várt, mint az idei egyéni világbajnok Kuo Jüe (Guo Yue), aki jelenleg második a világranglistán. Bár a magyar játékos láthatóan nagyon igyekezett, esélye sem volt riválisával szemben, aki egyetlen játszmát sem engedélyezett neki és simán győzött, 2-0-s előnyhöz juttatva a vendégeket.
   
Következett a páros, amelyben hazai részről az Eb-ezüstérmes Tóth Krisztina – Bátorfi korábbi állandó párospartnere – és Póta, a vendégeknél pedig az athéni olimpia kétszeres bajnoka, a világranglista-vezető Csang Ji-ning (Zhang Yining), valamint Kuo lépett asztalhoz. A kínaiak itt sem kegyelmeztek, minden labdáért a végsőkig harcoltak, s bár a magyarok is bemutattak néhány parádés megoldást és a második szettet meg is nyerték, ezen a meccsen sem borult a papírforma. Újabb sikerükkel az ázsiaiak a végső győzelmet is megszerezték, sima 3-0-al zárták fellépésüket.
   
A hivatalos program után aztán minden Bátorfira fókuszált, megszólaltak egykori edzői és játékostársai, a kivetítőn levetített kisfilmen pedig megelevenedtek kivételes pályafutásának legfontosabb pillanatai, legnagyobb sikerei. Ezt követően a közönség legnagyobb örömére maga a legendás játékos is asztalhoz lépett: Tóth oldalán a Zoran Primorac, Boros Tamara horvát duó ellen bemutatózott, a jó hangulatú meccset a magyarok nyerték először 2-0-ra, majd a publikum által kikövetelt ráadásszettel 3-0-ra. Gyakorlatilag ez volt Bátorfi utolsó mérkőzése, a közönség pedig felállva, hosszú percekig tartó vastapssal köszönt el kedvencétől, aki sorra összeölelkezett volt társaival és trénereivel, majd – szemmel láthatóan elérzékenyülve – az öltözőbe vonult, lezárva ezzel hosszú karrierjét.          
   
A folytatásban Adham Sharara, a nemzetközi szövetség (IITF) kanadai elnöke egy emlékplakettel, Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a MOB Érdemérmével, Stafano Bosi, az Európai Asztalitenisz Unió (ETTU) vezetője pedig egy arany ütővel jutalmazta meg Bátorfi Csillát, aki ajándékot kapott Benedek Fülöptől, a hazai szövetség (MOATSZ) elnökétől és Ujhelyi Istvántól, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkárától is.
   
Ezzel azonban még nem volt vége a meglepetéseknek, Bátorfi néhány perccel később ismét az asztalhoz lépett és egy-egy labdamenetet játszott Urbán Edittel, Oláh Zsuzsával, Fazekas Györgyivel, Wirth Gabriellával, Primoraccal, Fazekas Máriával, Molnár Zitával, Éllő Viviennel, Tóth Krisztinával és egykori edzőivel, illetve szövetségi kapitányaival, akik mind egy-egy szál rózsát nyújtottak át neki.
   
"Szeretném megköszönni az elmúlt húsz évet a közönségnek, a társaimnak, a családomnak, akik nélkül nem érhettem volna el a sikereimet. A pályafutásom teljes volt, szép volt, de vége van. Innentől kezdve új munkámra, az edzősködésre koncentrálok" – zárta a nagyszerű hangulatú gálát Bátorfi Csilla.
    
       Eredmény:
Magyarország-Kína 0-3
———————-
Póta Georgina – Li Hsziao-hszia 1-3 (9, -7, -6, -5)
Lovas Petra-Kuo Jüe 0-3 (-11, -5, -7)
Tóth Krisztina, Póta – Csang Ji-ning, Kuo 1-3 (-7, 8, -6, -7)

MTI