Alpesisí-Vk: ismétlődhet a legutóbbi szezon

si.jpg

E hét végén, szombaton és vasárnap az ausztriai Söldenben női és férfi óriás-műlesikló futamokkal megkezdődik az alpesi sízők Világkupájának 2007/2008-as szezonja, amelyet várhatóan ezúttal is a legutóbbi idényben diadalmaskodó versenyzők uralnak majd.

Az összetett győzelemre a férfiaknál egyértelműen a címvédő – s egyben az óriás-mülesiklásban, illetve a kombinációban Vk-első – norvég Aksel Lund Svindalnak van a legnagyobb esélye. A tavalyi világbajnokságon két aranyérmet szerzett 24 éves kiválóságnak minden bizonnyal ebben a kiírásban is a legutóbb második osztrák Benjamin Raich (műlesikló Vk-1.), a harmadik svájci Didier Cuche (lesikló Vk-1.), illetve az amerikai fenegyerek, Bode Miller (szuper-óriásműlesikló Vk-1.) lesz a legnagyobb ellenfele.
   
"Nagyszerű felkészülésen vagyok túl, 50 napig tudtam zavartalanul edzeni annak ellenére, hogy a korábbinál zajosabb felhajtás volt körülöttem" – mondta Svindal.
   
A szezon legnagyobb kérdése a szakemberek szerint az, hogy Miller mire lesz képes úgy, hogy nem az amerikai csapattal készült az idényre és a versenyekre is külön stábbal, a válogatottól függetlenül utazik majd el.
   
Erre Söldenben még valószínűleg nem kaphatnak választ a sportág szerelmesei, ugyanis a 2004/2005-ös szezon összetett Vk-bajnoka október elején edzés közben hátsérülést szenvedett és egyelőre kérdéses hétvégi szereplése. Tovább rontja a képet, hogy Miller a húzódás előtt alig néhány nappal épült fel térdsérüléséből, így az elmúlt egy hónapban mindössze öt napot tudott tréningezni.
   
A nőknél a legutóbbi szezont nyomasztó osztrák fölény jellemezte: Ausztria versenyzői 38 viadalon 23 győzelmet és 54 dobogós helyet szereztek. Az összetettet – az óriás-műlesiklás mellett – Nicole Hosp, a lesiklást és a szuper-óriásműlesiklást Renate Götschl, a műlesiklást és a kombinációt pedig Marlies Schild nyerte meg.
   
Ausztria legjobbjaira három síelő jelenthet komoly veszélyt. Elsőként a svédek szupersztárját, Anja Pa:rsont kell említeni, aki a legutóbbi szezon első felében sérülésekkel bajlódott, ám a februári világbajnokságon már parádézott, a hat egyéni számból hármat megnyert és még egy harmadik helyet is begyűjtött.
   
Hozzá hasonlóan szintén akár az összetett győzelemre is jó lehet a két amerikai, Julia Mancuso, illetve Lindsey Kildow, aki nyáron férjhez ment és a jövőben Lindsey Vonn néven versenyez.
   
A női alpesi síelés egyik legnagyobb alakja, a horvát Janica Kostelic viszont már nem lesz ott a mezőnyben, miután sorozatos sérülései miatt áprilisban, mindössze 24 évesen kénytelen volt visszavonulni.

MTI