FIFA: kedden döntés a 2014-es férfi és 2011-es női vb-ről

fifa.jpg

Kedden Zürichben dönt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága a 2014-es férfi és a 2011-es női világbajnokság rendezőjéről.

A férfi vb-vel kapcsolatban nem tartogat izgalmat a tanácskozás: a hétfőn megszüntetett rotációs rendszernek köszönhetően már évekkel ezelőtt biztossá vált, hogy Dél-Amerikában kerül sor a sportág csúcseseményére 2014-ben, ráadásul a kontinens országai 2003-ban megegyeztek abban is, hogy Brazília adjon otthont az eseménynek.
   
A labdarúgás egyik nagyhatalma – amely 1950-ben már volt házigazda – így egy ideje már készülhet a rendezői szerepre, amely jelen állás szerint komoly kihívást jelent majd a számára. Brazíliában ugyanis jelenleg egyetlen vb-mérkőzésre alkalmas stadion sincs. Jellemző, hogy a Pánamerikai Játékokra 150 millió eurónak megfelelő összegért felújított "nemzeti aréna", a Maracana Stadion a jelentős beruházás ellenére sem került a FIFA számára is elfogadható állapotba.
   
A várhatóan komoly nehézségek ellenére kedden még az ünneplésé lesz a főszerep brazil oldalon, ennek megfelelően a hivatalos bejelentésre hétfőn igazi "sztárdelegáció" utazott el Zürichbe. Az ország elnöke, Luiz Inacio Lula de Silva és a 11 tartomány vezetője mellett többek között Dunga, a válogatott szövetségi kapitánya, illetve az 1994-es világbajnok csapat sztárja, Romario, valamint Paulo Coelho író is a küldöttség tagja.
   
Nagy meglepetésre ugyanakkor a brazilok élő legendája, Pelé, illetve a kétszeres világbajnok Ronaldo részvételét nem jelezte a brazil szövetség.
   
A 2011-es női világbajnokság rendezésére Németország és Kanada nyújtott be pályázatot.

MTI/Reuters