Ökölvívás, vb: Kedden három magyar olimpiai kvótáért mérkőzik

kategyula.jpg

Egy nap pihenő után kedden megkezdődnek a nyolcaddöntő mérkőzések a chicagói ökölvívó világbajnokságon.

A mérkőzések kétszeresen is fontosak lesznek. Egyrészt a 48-81 kg közötti súlycsoportokban a találkozók győztesei már olimpiai résztvevőnek érezhetik magukat. Továbbá a győztesek a következő találkozójukon már világbajnoki érmekért küzdenek.
A 91 és +91kg-os súlycsoportban csak a vb érmesei kapnak olimpiai kvótát. Összesen 80 olimpiai hely kell el Chicagóban.

A nemzetközi szövetség (AIBA) meghatározta, hogy melyik súlycsoportban hányan indulhatnak az olimpiai játékokon. A súlycsoportok létszámát is elosztották a földrészek között.

A magyar válogatott 11 öklözővel indult a világbajnokságon. Közülök négyen jutottak az olimpiai kvóta kapujába.

Oltványi Dániel (54 kg) 30.-án a délutáni programban mérkőzik a mongol Enkhbat Badar-Uugan ellen. Az ázsiai sportoló 2006-ban bronzérmes volt az Ázsia Játékokon.
Káté Gyulára (64 kg) nehéz ellenfél vár az orosz Gennady Kovalev személyében, aki 2003-ban az 54 kg-os súlycsoportban volt vb ezüstérmes, s az olimpia évében ugyanebben a súlycsoportban nyert EB címet. Az orosz ökölvívók vb felkészülésének szinvonalát jelzi, hogy a 16 közé 10 öklözöjük jutott el. Káté 30.-án az esti programban lép szorítóba.
A 81 kg-os Szellő Imre eddig csak az edzéseken léphetett szorítóba. Kérdés, hogy ez előny vagy hátrány lesz e az ausztrál Matthew Corbett ellen, aki kanadai öklözőt verve jutott a 16 közé.
 
Darmos József (91kg) ellenfele a 16 között a szenegali születésű svéd Babacar Kamara lesz. A svéd öklöző venezuelai és makedon ellenfelét legyőzve jutott a nyolcaddöntőbe. Darmos 30.-án az esti programban mérkőzik.

www.mob.hu