Ökölvívó-vb, Chicago: Darmos kvótaközelben, Káté kiesett

chicago2007.jpg

A 91 kg-os kategóriában szereplő Darmos József bejutott a legjobb nyolc közé a Chicagóban zajló olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokságon. A Vasas 22 éves nehézsúlyú öklözője pontozással verte a svéd Babacar Kamarát. A 64 kilós Káté Gyula kiesett.

Darmostól előzetesen mindenki győzelmet várt, és a magyar versenyző nem is okozott csalódást, igaz, a reméltnél lényegesen nehezebben, vert helyzetből felállva győzött.
   
A magyar szövetség tájékoztatása szerint a kemény összecsapáson a tavaly még 81 kg-ban szereplő svéd öklöző három meneten keresztül jobban bokszolt riválisánál, akire kétszer számolni is kellett. Az utolsó két percben azonban Darmos óriási iramot diktált és sikerült megfordítania a már-már veszni látszó meccset.
   
Mivel a két legfelső súlycsoportban csak a legjobb négy szerez olimpiai kvótát, Darmos még nem mondhatja magát pekingi indulónak, ám a következő mérkőzésén, csütörtökön a kínai Nijiati Jü-san (Nijiati Yushan) ellen megszerezheti a repülőjegyet és nem mellékesen a biztos világbajnoki érmet is.
   
Az esti program másik magyarja, Káté Gyula a néhány éve még 10 kg-mal lejjebb, az 54 kg-os kategóriában sikert sikerre halmozó orosz Gennagyij Kovaljov ellen veszített simán.
   
A meccsen a jó magyar kezdés után az orosz fokozatosan átvette az irányítást, Káté pedig – úgy tűnt – sokszor fejetlenül rohamozott, Kovaljov gyakorta eltalálta jobbhorgaival, majd a követő balegyenesekkel is. Ráadásul a pontozók is túlzottan tisztelték az oroszt, így nem is lehetett más a vége, mint fölényes orosz győzelem.
   
"Egy jó Káté legyőzte volna ezt a Kovaljovot" – mondta a meccs után kicsit bosszúsan Szántó Imre korábbi szövetségi kapitány, aki Balzsay Károly szakvezető segítője a vb-n.
   
A szerdai nyolcaddöntők során lép szorítóba a Darmos mellett egyedüli magyarként versenyben maradt Szellő Imre. A 81 kg-os öklözőnek a vb-n eddig nem kellett bokszolnia, így amennyiben – magyar idő szerint csütörtökön, hajnali 2 óra után – legyőzi az ausztrál Matthew Corbettet, egy sikerrel olimpiai kvalifikációt szerez.
   
Eredmények, a negyeddöntőbe jutásért:
91 kg:
Darmos József-Babacar Kamara (svéd) 22-20
64 kg:
Gennagyij Kovaljov (orosz)-Káté Gyula 22-9
54 kg:
Enkhbat Badar-Uugan (mongol)-Oltványi Dávid 17-5

MTI