Nemzetközi férfi vízilabdakupák: egy csoportban a Vasas és a Honvéd az Euroligában

vizilabda2.jpg

Egy csoportba került a magyar bajnok TEVA-VasasPlaket és az ob I-ben legutóbb második Domino-Honvéd a férfi vízilabda Euroliga 16 csapatos főtáblájának vasárnapi, budapesti sorsolásán, amelyen a kontinentális szövetség, a LEN vezérkara is részt vett. A LEN Kupában a nyolc közé jutásért az Eger román, a Szeged olasz riválist kapott ellenfélnek.

Az első számú sorozatban a legjobbak mezőnyét négy csoportba osztották, s ezek közül egyértelműen a legerősebb kvartettben kell majd helytállnia a két magyar együttesnek. A C jelű "halálcsoportban" a Vasas és a Honvéd mellett a legutóbbi El-ben másodikként végzett, az előző Final Fourt pedig megnyerő horvát Jug Dubrovnik, továbbá a görög Ethnikosz küzd majd meg a két továbbjutó helyért.
   
A körmérkőzéses sorozat első fordulójának lehetséges napjai: november 21., 24. és 25.
   
A LEN Kupa oda-visszavágós rendszerű nyolcaddöntőjében a két magyar gárda közül a Brendon-UPC-ZF-Eger a román Oradeával, míg a
Szeged-Beton VE az olasz Cataniával került össze. Az első mérkőzésekre november 21., 24., vagy 25-én, míg a visszavágókra december 8-án vagy 9-én kerül sor.
   
Az érintett honi klubok képviselői így reagáltak a sorsolás végeredményére:
   
Kovács István,a Honvéd vezetőedzője:
   
"Szerencsétlenül alakult a dolog. Szerettük volna, hogy ne kerüljön össze a két magyar csapat, de hát nem kívánságműsor az ilyen. Persze megpróbálunk továbbjutni, a legjobb az lenne, ha ez a Vasasnak is, tehát mindkettőnknek sikerülne."
   
Méhes Jenő, a Vasas szakosztály-igazgatója:
   
"Nem lesz könnyű, gyakorlatilag bármely két csapat továbbjuthat a négyesünkből, otthonában még az Ethnikosz is nagyon veszélyes együttes. Úgy gondolom, hogy a tőlünk a nyolc közé lépők a végső győzelemre is esélyesek. A nyitófordulóban lesz az első Vasas-Honvéd összecsapás, ezt – a sporttévé közvetítésétől is függően – várhatóan november 24-én, szombaton rendezzük meg."
   
Juhász György, a Szeged szakosztály-igazgatója:
   
"Ismerjük a Cataniát, az előző selejtezőkörben éppen náluk harcoltuk ki a továbbjutást úgy, hogy velük döntetlent játszva lettünk az elsők a négyesben. Most is bízunk a továbbjutásban."
   
Kávai Zoltán, az Eger szakosztály-vezetésének képviselője:
   
"Költségvetési szempontból is jó, hogy a nagyváradi csapatot kaptuk, hiszen nem kell messzire utaznunk. Szakmailag pedig azt mondhatom, eleve nem igazán tartottunk és tartunk senkitől, a cél számunkra nem pusztán a nyolc közé kerülés, hanem a LEN Kupa megszerzése."

    A csoportbeosztások, illetve a párosítások:
    Euroliga, főtábla:
A csoport: Olympiakosz Pireusz (görög), Kazan (orosz), Jadran Herceg Novi (montenegrói), Mladost Zagreb (horvát)
B csoport: Pro Recco (olasz), CN Marseille (francia), Primorac Kotor (montenegrói), Szpartak Volgograd (orosz)
C csoport: Jug Dubrovnik (horvát), TEVA-VASASPLAKET, DOMINO-HONVÉD, Ethnikosz Pireusz (görög)
D csoport: Partizan Beograd (szerb), CNA Barceloneta (spanyol), Brescia (olasz), Posillipo (olasz)
    LEN Kupa, nyolcaddöntő:
BRENDON-UPC-ZF-EGER – Oradea (román)
Dinamo Moszkva (orosz) – CN Barcelona (spanyol)
SZEGED-BETON VE – Catania (olasz)
Budvanska Rivijera (montenegrói) – CSZK Moszkva (orosz)
Terrassa (spanyol) – Sabadell (spanyol)
Sibenik (horvát) – Spandau 04 (német)
Split (horvát) – Sturm Csehov (orosz)
Savona (olasz) – Panioniosz (görög)

MTI