Öttusa-vb, Budapest: kétszáz nap a rajtig

ottusa2008lead.jpg  Horváth Viktor pisztolylövésére elindult az az óra, amely a jövő évi budapesti öttusa-világbajnokságig hátra lévő kétszáz napot számolja vissza.

Az idén kiemelkedő teljesítményt nyújtva Európa-, majd világbajnoki aranyérmet szerzett Horváth egy plazmatévén megjelenő céltáblára adott le jelképes lövést versenypisztolyával az esemény hétfői sajtótájékoztatóján. A fegyver töltetlenségét az egyik jeles előd, az olimpiai és világbajnok Szondy István ellenőrizte.
   
A hetedik magyarországi – valamennyi fővárosi – rendezésű vb versenyeire 2008. május 29. és június 3. között kerül sor a Puskás Ferenc Stadion területén található szoborparkban, a Syma Sport- és Rendezvényközpontban, illetve a Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában. Különös jelentőséget kölcsönöz az eseménynek, hogy ezen lehet utoljára olimpiai kvótát szerezni.
   
Császári Attila, a hazai sportági szövetség elnöke Horváth Viktor méltatása után felelevenítette a vb-rendezés jogának "elnyerését", elmondta a jelenlévőknek, hogy a korábbi sikerek okán Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elsőszámú vezetője kérte fel a magyarokat a lebonyolításra.
   
"Számunkra az volt a kérdés, hogy folytatva hagyományainkat, 1969, 1979, 1989 és 1999 után 2009-ben legyünk-e házigazdák, és egy új ciklusra adjunk lendületet a sportágnak, vagy a pekingi játékok előtt rendezzünk egy látványos, jó világbajnokságot. Schormann úr meggyőzött minket" – fogalmazott.
   
Császári Attila emlékeztetett arra, hogy elsősorban az 1999-es vb visszhangot kiváltó sikere miatt erősödött meg az öttusa helyzete ötkarikás szempontból, s utalt arra is, hogy a sportág még előre is lépett az elmúlt időszakban, Pekingben ugyanis már a női és férfi mezőnyben is 36-an szerepelhetnek, miközben Athénban még csak 32-32 fő küzdött egymással.
   
Mostanra megalakult a szervezőbizottság, melynek elnökeként Pécsi Gábor, a szövetség technikai igazgatója tevékenykedik majd az elkövetkező bő félév során.
   
A sajtótájékoztatón levetítették az "Érzések és benyomások" című kisfilmet,  amely a hazai lebonyolítású vb-ket eleveníti föl, és amellyel a magyarok a nemzetközi szövetség kongresszusán népszerűsítik majd a versenyt. Az embléma maradt az 1999-es, mivel – amint azt Pécsi Gábor megjegyezte – gyakorlatilag ezzel szerepeltek a nemzetközi porondon az elmúlt nyolc évben. Felkértek ugyan grafikusokat új ötletek felvázolására, születtek is jó elképzelések, végül mégis a régi mellett döntöttek. Marad az öttusahimnusz is, Koltai Gergely szerzeménye 1999-ben nagy sikert aratott.
   
Budapest 1954-ben volt házigazdája először öttusa-világbajnokságnak, majd következett az 1969-es, az 1979-es, az 1989-es és az 1999-es viadal, közben pedig 1992-ben volt egy női verseny is. Így a – hivatalos nevén – MVM Öttusa Világbajnokság a hatodik férfi és a harmadik női vb lesz Magyarországon.

MTI