Bírkózás: Kötöttfogású csapatbajnokság Szombathelyen

birkozas1.jpg

Február 28-29-én Szombathely lesz a házigazdája a kötöttfogású csapat-világbajnokságnak.

A Nemzetközi Birkózó-szövetség (FILA) a bakui egyéni vb pontversenyének első öt helyezettjét jelölte ki a részvételre, így Grúzia, az Egyesült Államok, Irán, a Koreai Köztársaság és Oroszország együttesét fogadják a házigazda magyarok. (A versenyre, amely eredetileg a Csapat Világkupa nevet viselte, korábban a földrészek legjobbjait hívták meg.) Az öt vendég csapatában négy új egyéni világbajnok kaphat helyet, két súlycsoportban megismétlődhet a bakui vb-döntő. Mint ismeretes, március első két napján a mezőny a pénzdíjas Golden Grand Prix-viadalon folytatja a küzdelmet az Aréna Savariában.

Baku négy egyéni világbajnoka erősítheti a vendég együtteseket: Hamid Szorian Rejhanpur (iráni, 55 kg), David Bedinadze (grúz, 60 kg), Alekszej Misin (orosz, 84 kg) és Ramaz Nozadze (grúz, 96 kg). Két súlycsoportban megismétlődhet a bakui döntő: az iráni Rejhanpur, aki beiratkozott abba a szűk csapatba, amelynek a tagjai három egymást követő vébén nyertek aranyat, a dél-koreai Pak Eun-csol-lal, míg az orosz Misin, akit megválasztottak az Év birkózójának a kötöttfogásban, az amerikai Brad Veringgel csaphat össze ismét.

A vendégek részesedése a bakui vébé érmeiből:

Összes érem 7 7 14

Grúzia  2 0 1
Oroszország 1 1 1
Irán  1 0 2
Egyesült Áll. 0 1 2
Dél-Korea 0 1 1

A hat résztvevő ország részesedése az olimpiai kvótákból:

Összes kvóta: 56

4 kvóta: Egyesült Államok, Magyarország, Oroszország
3 kvóta: Dél-Korea, Grúzia, Irán

2006 világbajnokai közül szőnyegre léphet: Joseph Warren (amerikai, 60 kg), Haszan Barojev (orosz, 120 kg), továbbá Reihanpur.
2005 világbajnokai közül szőnyegre léphet: Vartarasz Szamurgasev (orosz, 74 kg), továbbá Reihanpur.
Athén olimpiai bajnokai közül ma is aktív: Majoros István (55 kg), Dzsang Dzsi-hjang (dél-koreai, 60 kg), Alekszej Misin (orosz, 84 kg), Haszan Barojev (orosz, 120 kg).

XLsport – Magyar Bírkózó Szövetség