Egerszegi Krisztina kapta az idei Prima Primissima Díjat

egerszegi.jpg

Az ötszörös olimpiai bajnok úszó az ötvenezer eurós jutalom mellett átvehette a kitartás jelképét, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot. A sport kategóriában a közönségvoksoláson győztes Egerszegi mellett még Mezei István, a labdarúgó-cigányválogatott menedzsere és Nagy Tímea kétszeres ötkarikás aranyérmes párbajtőrvívó volt jelölt a idén – ők tíz-tízezer euró díjazásban részesültek.

A Prima Primissima Díjat és alapítványt 2003-ban hozta létre Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével.

Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői részesülnek elismerésben.

A sport kategóriában a közönségvoksoláson győztes Egerszegi mellett még Mezei István, a labdarúgó-cigányválogatott menedzsere és Nagy Tímea kétszeres ötkarikás aranyérmes párbajtőrvívó volt jelölt a idén – ők tíz-tízezer euró díjazásban részesültek.

Egerszegi Krisztina 14 évesen nyert a 200 m hátúszásban az 1988-as szöuli játékokon, majd sikereit Barcelonában és Atlantában is folytatta – előtte csak egyetlen úszónőnek, az ausztrál Dawn Frasernek sikerült a triplázás egy adott számban. Egerszegi 1992-ben 100 m háton és 400 m vegyesen is nyert. Összesen 23 olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érmet szerzett, ebből 16 az arany.
 
www.sportforum.hu