Férfi röplabda: Feltámadt a MAFC, már a Kecskemét sem veretlen

A férfi röplabda NB I Liga Kiemelt-csoportjában, az alapszakasz 11. fordulójában az eddig veretlenül menetelő Kecskemét kikapott a MAFC otthonában. A Dág szoros meccsen győzött a Csepel ellen, a Dunaferr simán verte a Kazincbarcikát.

MAFC–Kecskemét
A mérkőzés az első labdamenettől kezdve szoros, izgalmas, színvonalas volt. A MAFC sikerének három fontos összetevője az erős, pontos, kevés hibával végrehajtott szerva, a jó nyitásfogadás, és az átlagon felüli mezőnymunka volt. Újra lelkesen, lendületesen játszottak a korábban motiválatlannak tűnő egyetemisták, a hosszú, izgalmas labdamenetek végén gyakran bravúrral szereztek pontot, a szoros végjátékok feszültségét is jobban viselték. A két rutinos ütő, Tari Zsolt és Forgó Nándor, valamint a feladó, Vocskó Máté, és a fiatal, tehetséges center, Hoboth Ákos egyaránt remek teljesítményt nyújtott.

mafc.jpg

A kecskeméti játékosok nem voltak könnyű helyzetben, hiszen körülbelül egy hónapja nem játszottak komoly tétmérkőzést, talán ez volt az oka, hogy viszonylag sok ki nem kényszerített hibát vétettek. A kezdeti ingadozás, hullámzás után a harmadik szettben átvette a játék irányítását a Kecskemét, ám ekkor a vendégcsapat játékosai elkezdtek vitatkozni a játékvezetővel egy – általuk tévesnek vélt – ítéleten, ez elterelte a figyelmüket, a MAFC pedig újra előnybe került. A kecskemétiek elvesztették veretlenségüket a bajnokságban, és ha szerdán a Challenge-kupa-mérkőzésen meg akarják nehezíteni a brazil világsztárokkal érkező Modena dolgát, maximális figyelemre és erőbedobásra lesz szükségük!

Vocskó György (MAFC): – Nagyon örülök, hogy lendületes, lelkes játékkal, remek mezőnymunkával sikerült megfosztani veretlenségétől a Kecskemétet. Ma újra a régi MAFC volt a pályán!
Karagics Mátyás (Kecskemét): – Remek mérkőzés volt, amelyen nagyon jól játszott a MAFC! A hazaiak jól használták ki a hibáinkat, ezért megérdemelten nyertek.

Dunaferr–Kazincbarcika
A találkozó előtt Ruffing Péter, a dunaújvárosiak edzője arra figyelmeztetett, hogy a borsodiak otthonában megszenvedett, egy szettet el is vesztett a Dunaferr. „A cél, hogy a hazai pályán játszmaveszteség nélküli sikert arassunk, hiszen minden szettnek szerepe lehet a bajnokság állásának alakulásában – mondta a tréner. – A mai Barcikából leginkább Kovács Zoltánra kell figyelni, aki az első és a hátsó sorból is jól támad. Kovács, illetve a mi Tóth Tiborunk formája valószínűleg döntő befolyással lesz a találkozó kimenetelére.”
Daniel Oravec, a Vegyész RC szlovák edzője panaszkodott, mert együttese hosszú bajnoki szünetre kényszerült az elmúlt hetekben. „Régen volt mérkőzésünk, hiszen három hete vertük a MAFC-ot, azóta semmi – kezdte Oravec mester. – Az ilyen hosszú szünet nem jó, mert nem tud a csapat éles szituációkban edződni. Persze végig teljes intenzitással dolgoztunk, és igyekeztünk azokat a játékelemeket csiszolni, amelyekben van még mit fejlődnünk. A fizikális erősítésre is fektettünk hangsúlyt, emellett több speciális dolgot is gyakoroltunk. Azt kértem a játékosoktól, hogy – főleg támadásban – legyünk agresszívebbek, hiszen sok veszteni valónk nincs, a hazaiak a meccs esélyesei, mi nyugodtan, felszabadultan küzdhetünk.”

Az első szettben mindkét csapat nagy elánnal játszott, egészen a hajráig nem alakult ki nagyobb különbség a felek között. Ekkor a dunaújvárosi Lukács Attila került a nyitóhelyre, jó szervái után elhúztak a vendéglátók és vezetést szereztek.

A második felvonás elején négypontos előnyre tettek szert a hazaiak, ezt a távolságot a játszma közepéig tudták tartani a látogatók. Ezután magasabb sebességi fokozatra kapcsolt a Dunaferr és megduplázta előnyét. A harmadik játékban 8:7-ig vezetett a VRC, de mivel megbomlott a csapategységük – és egyedül Kovács Zoltán tudta tartani a lépést a házigazdákkal – az újvárosi gárda átvette az irányítást és fokozatosan felőrölve ellenfelét megnyerte a találkozót. A Kazincbarcika fiatal játékosai sokat hibáztak, a Dunaferr röplabdázói viszont meggyőzően, magabiztosan játszottak, így nem jelentett számukra jelentős feladatot a győzelem. A hatékony centerjátéknak, Csépke Gábor és Tóth Tibor jó teljesítményének köszönhetően simán győztek a dunaújvárosiak.

Dág–Csepel
Ez a meccs szoros volt, de a hazaiak játszmaveszteség nélkül győzni tudtak. A fővárosiak játékát gyenge nyitásfogadás, a hazaiakét fegyelmezettség jellemezte. A Csepel hullámzóan teljesített, a bravúros, extra megoldásokat gyermeteg hibák követték, ez a játékosokra morálisan is rossz hatással volt. A Dág csapatában ifj. Oszuska Zoltán, a Csepel együttesében Herczeg Roland teljesítménye emelhető ki.

NB I LIGA, KIEMELT-CSOPORT, FÉRFIAK, ALAPSZAKASZ, 11. FORDULÓ

MAFC-Hartmann-Mapei–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC 3:1 (23, –21, 21, 23)
Dág KSE–Csepel RC 3:0 (23, 19, 25)
Dunaferr SE–Vegyész RC-Kazincbarcika 3:0 (20, 16, 17)
A Szolnok szabadnapos.
Az állás: 1. Kecskemét 17 pont (9 mérkőzés, 25:5), 2. Dunaferr 17 (10 mérkőzés, 25:10), 3. Dág 15 (9 mérkőzés), 4. MAFC 14 (9 mérkőzés), 5. Kazincbarcika 12 (9 mérkőzés, 11:20), 6. Csepel 12 (9 mérkőzés, 10:24), 7. Szolnok 9 (9 mérkőzés)

A folytatásban:

A 9. fordulóból elhalasztott mérkőzés
MAFC-Hartmann-Mapei–Csepel RC, Káposztásmegyer, Babits Mihály Gimnázium, Tóth Aladár utca, december 15., szombat, 11 óra

12. forduló
Dunaferr SE–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC, Dunaújváros, Dunaferr-sportcsarnok, Eszperantó út, december 15., szombat, 17 óra
Csepel RC–Szolnoki RK-SI, Csepel, Bajnokok Csarnoka, Béke tér, december 16., vasárnap, 17 óra
Vegyész RC-Kazincbarcika–Dág KSE, Kazincbarcika, KSK Irinyi Tornacsarnok, december 16., vasárnap, 17.30
A MAFC szabadnapos.

www.hunvolley.hu
www.volley.hu