A sport legyen a szenvedélyed

sport.jpg

Ez a címben idézett új jelszó fogalmazódott meg a ”Sportolók a Drog Ellen” egyesület közgyűlésén.

Schmitt Pál, az egyesület tiszteletbeli elnöke tőle szokatlan módon, udvariatlanul kezdte mondandóját. Arra kérte a jelenlévő több mint száz olimpiai bajnokot és érmes helyezettet, jelentkezzen aki az elmúlt évben bármilyen javaslattal kereste meg Hammerl László olimpiai bajnokot, a Nnemzet Sportolóját, az egyesület elnökét. Egyetlen kéz sem emelkedett a magasba. Bizonyítva, hogy az egyesület továbbra sem használja ki lehetőségeit.

A köztiszteletben álló olimpiai bajnokokra ugyanis a drogok élvezetének veszélyes terjedése idején több feladat is várna. Schmitt Pál számokat is idézett a veszélyt jelző statisztikákból. A 18 éven aluli fiatalok hatvan százaléka ugyanis már kipróbálta a kábítószerek valamilyen formáját. Legalább ennyien dohányoznak és alkoholt is fogyasztanak. S a statisztika egyre romlik. A példaképnek tekintett bajnokok pedig egy-egy börtönlátogatással, felvilágosító előadással, vagy akár a médiákban közzétett figyelemre méltó felhívásokkal eredményesen hozzájárulhatnának e társadalmi probléma megoldásához. A sport a drogfüggőség gyógyításában, a rehabilitációban, is mindenképpen sokat segíthetne.

”Legyen szenvedélyed a sport” – jelszavát ennek érdekében nem lehetne eleget ismételni.
Hammerl László köszönettel fogadta a követésre méltó bíráló szavakat. Arrórl beszélt, hogy az egyesület létezése már bizonyos állásfoglalást jelent. S ha nem is tud különösebb együttes, testületi akciókról beszámolni, az egyének, egyes területeken aktívak voltak. Az egyesület bekapcsolódott a „Drogmentes Magyarország” programba, segítették a cél érdekében rendezett országos méretű maratoni futást, de kétségtelen, hogy többet is vállalhattak, tehettek volna.

Az üdvözletet és az elnöki beszámolót az eddigi közgyűléseken egyetlen egyszer sem tapasztalt élénk vita követte. Buzánszky Jenő, Köteles Erzsébet, Fenyvesi Csaba, Dömötör Zoltán, Növényi Norbert és mások egyaránt kifejezésre juttatták, hogy a bajnokok készen állnak a segítségre. Egyetértenek azzal, hogy az új jelszó ” A sport legyen a szenvedélyed” alkalmas arra, hogy a fiatalokat rendszeres sportolásra ösztönözzék, ennek révén olyan közösségekbe kerülhetnének, ahol társakra, s megfelelő időtöltésre találnak. De az is kitűnt, hogy a lelkesedés, a jó ötletek megvalósítására készen álló bajnokok munkája nem elegendő. Nagyobb forrásokra is szükség volna.

www.mob.hu