Kisbabája miatt kihagyja az olimpiát a válogatottsági rekorder

kristinelilly.jpg

Első babáját várja Kristine Lilly, az Egyesült Államok női futball-válogatottjának kapitánya. A 36 éves futballista ezért kihagyja a 2008-as idényt, tehát nem lehet ott élete negyedik olimpiáján.

Ám azt nyilatkozta, hogy a szülés után visszatér, és növelni kívánja válogatottságának számát, amiben már így is rekorder: 340-szer húzta magára a címeres mezt.

Kristine Lilly az Egyesült Államok-beli Wiltonban született, ahol ma az "Isten hozta Wiltonban, Kristine Lilly szülővárosában" felirattal fogadják a vendégeket. Lilly nagyon ragaszkodik Wiltonhoz, és mindenhez, ami a gyerekkorával kapcsolatos, kutyáját, a golden retrievert például arról az utcáról nevezte el, ahol felnőtt. Példaképének szüleit nevezi meg, akik nagyon nagy hatással voltak rá, nekik köszönheti, hogy tisztességes sportember lett, olyan, aki sérülés vagy betegség miatt soha egyetlen egy meccset sem hagyott ki.

Az USA női futball-válogatottjának történelme tehát teljesen összefonódott az ő nevével, az ország 15. meccsén volt először válogatott – 1987-ben – és azóta szinten minden meccsen ott volt. 1998-ban döntötte meg Heidi Store 151-szeres női válogatottsági világcsúcsát, 1999-ben az akkori férfi rekorder, Adnan Al Talyani 164 meccses csúcsát döntötte meg. 2007 január 18-án játszotta 300. meccsét, de azóta további 40 mérkőzésen lépett pályára, pályafutása során 129 válogatott gólt lőtt.

A középpályás, aki olykor csatárként játszik, három olimpián játszott (két arany, egy ezüst a mérlege), és öt világbajnokságon szerepelt (két arany, három bronz). A legutóbbi, tavalyi vb-n ő lett az első nő, aki öt vb-n játszhatott, és ő lett a legidősebb gólszerző. A 2008-as olimpián első gyermeke születése miatt nem lehet ott, de a baba érkezése után vissza akar térni.

– Nem csukom be magam mögött az ajtókat – mondta. – Lehet, hogy fogok még focizni, akár válogatott szinten is. Most azonban arra figyelek, hogy megfeleljek édesanyaként. Ez az első babám, a folytatás – vagyis az, hogy lesz-e még babám – attól függ, hogy milyenek lesznek a tapasztalataim.
 
www.juniorsport.hu