Westend női párbajtőrvívó Grand Prix – Indul a "flúgos futam"

vivas.jpg

A hét végén a Westend Grand Prix versennyel kezdődik a női párbajtőrvívók hihetetlen sorozata, Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok szövetségi kapitány fogalmazása szerint "a flúgos futam".

Miután Pekingben női párbajtőrvívásban csapatversenyt nem rendeznek, a huszonnégy indulót számláló olimpiai mezőnybe való kerülésért a március 31-ig kilenc héten (!!) át különböző városokban kell pástra lépni Szász Emesének és társnőinek. A küzdelem kiélezett voltára jellemző, hogy a hét végén a budapesti viadalra harminchat ország 152 versenyzője nevezett, igaz ennek a Grand Prixnek az eredményeit dupla szorzóval értékelik.

A budapesti versennyel kezdődő európai sorozat kilenc versenyéből, ami március végén zárul le, minden versenyző értékelésénél csak a három legjobb eredményt veszik figyelembe, tehát sok versenyre van szükség, ami óriási megterhelést jelent. A Grand Prix-viadal előírásai szerint kiemelt, rendkívül kulturált körülményekről a Westend gondoskodik, segítséget nyújtott a szakállamtitkárság is. A kőérbereki SportMax Központban nyolc plusz egy pástot állítanak fel, s az Artois cég korszerű technikai kiszolgáló rendszerét is igénybe veszik, ami a szentpétervári őszi világbajnokságon teljes sikerrel végződött.

Gémesi György elnök és Füleky András főtitkár után a két magyar főszereplő is szót kapott.

Nagy Tímea:  "Három ráadásul csíkos dzsungel-hörcsögnek örvendeznek gyerekeim, így az én hangulatom is kiváló. A formám is remek. A páston természetesen majd igyekszem szokás szerint a legjobb teljesítményt nyújtani. Ha esetleg nem sikerül, akkor sincs itt a világ vége. Ha jól megy, akkor viszont örömmel zárom a napot."

Szász Emese: "A vívás nem olyan sport, mint az atlétika, vagy az úszás, ahol az ember tudja milyen eredményre képes. Jöhetnek az ellenfelek, ha meg nem, hát akkor…" 
A Westend Grand Prix már az öt sportág összefogásának  "Az olimpia a tét" első eseménye.
Meghirdetik a nyereményjátékot, a nézők lepecsételtethetik belépőiket, hogy azután értékes jutalomsorsoláson vegyenek részt. Buzdításban sem lesz hiány, hiszen Kovács Katalin kajakos világbajnoknő és Horváth Viktor öttusázó világ- és Európa-bajnok is szurkol majd a tizenkét magyar résztvevőnek, akik közül Szász Emese és Nagy Timea lesz kiemelt, ők csak a 64-es táblán kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

A kényelmesebb szurkolók pedig a képernyő előtt kísérhetik figyelemmel a verseny alakulását, hiszen az MTV 1 élő közvetítést sugároz a szombat délutáni döntőkről.
Indul tehát Kulcsár Győző fogalmazása szerint a flúgos futam. Edzésre, technikai csiszolásra, regenerálódásra nem marad idő. Arról nem is beszélve, hogy a kvalifikációs versenyfutás után még csapat világbajnokságot rendeznek Pekingben, és július elején Kijev Európa-bajnokságnak ad otthont. 

www.mob.hu