Melbourne: Sarapova-Ivanovic döntő lesz a nőknél

sarapovaivanovic.JPG

Marija Sarapova és Ana Ivanovic mérkőzik egymással szombaton a női egyes döntőjében az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Az ötödikként rangsorolt orosz játékos simán verte Jelena Jankovicot, a negyedik kiemelt szerb teniszező pedig három szettben múlta felül Daniela Hantuchovát az elődöntőben.
   
Sarapova egymás után másodszor jutott be a döntőbe az Australian Openen, tavaly a fináléban kikapott az amerikai Serena Williamstől.
   
"Jól kezdtem a mérkőzést Jelena ellen, különösen ahhoz képest, hogy szabad téren melegítettem be, aztán végül fedett pályán játszottunk" – értékelt Sarapova. "Aztán sikerült tartanom a ritmust, ami fontos is volt, mert ő mindig veszélyes, ha hátrányba kerül." 
   
Az orosz játékos különösen az összecsapás első részében volt elemében, rendkívül magabiztosan teniszezett, ennek nyomán 5:0-ra elhúzott. Jankovic ugyan ezt követően három játékot megnyert, de a szett Sarapováé lett, miként a második is, melyben szerb rivális csak egy gémet tudott hozni. Sarapovának 30 nyerő ütése volt, ebből nyolc volt ász.
   
"5:3-nál, amikor már éppen jöttem fel, elkezdett fájni a hátam. Fel akartam adni a mérkőzést, de ez nem lett volna fair a közönséggel szemben, így hát tovább játszottam" – magyarázta a történteket Jankovic.
   
Sarapova döntőbeli ellenfele, Ivanovic pályafutása során másodszor jutott GS-torna fináléjába. Először tavaly Párizsban játszhatott trófeáért, akkor kikapott a belga Justine Henintől. A mostani menetelésével biztossá vált, hogy hétfőtől a világranglista második helyén fog állni.
   
A Hantuchova elleni elődöntőben nagyon rosszul kezdett, idegesen teniszezett, s az első nyolc játékot elvesztette. A nyitószettben 25 perc alatt maradt alul úgy, hogy mindössze kilenc pontot ért el.
   
"Nagyon kellemetlen volt ez a szakasz, semmi sem jött össze, miközben Daniela remekül játszott. Önök nélkül már foglalhatnám a hazaútra szóló jegyemet" – fordult a közönséghez a mérkőzés végén Ivanovic.
   
Hantuchova csalódottan vette tudomásul a vereséget, annak okát azonban nem csak a saját teljesítményében látta. Szerinte Ivanovic az ő szerváinál, közvetlenül azelőtt, hogy megütötte volna a labdát, a cipőjét a talajhoz dörzsölte, és csoszogásával éles, zavaró hangot adott ki.
   
"Többször játszottunk már egymással, korábban nem vettem észre ilyesmit. Úgy vélem, nem volt sportszerű, amit csinált. Szóltam a bírónak, de nem tett semmit" – méltatlankodott.

Eredmények:
nők, elődöntő:
  
Sarapova (orosz, 5.)-Jankovic (szerb, 3.) 6:3, 6:1
Ivanovic (szerb, 4.)-Hantuchova (szlovák, 9.) 0:6, 6:3, 6:4

MTI/AFP/Reuters