Beé István is az Örökös bajnokok között

beeistvan.jpg

A tavalyi év eredményei alapján Beé István (Domino-Honvéd) neve is felkerült a kajak-kenu sport Örökös bajnokainak márványtáblájára az MKKSZ budapesti székházában. A szövetség évnyitó sajtótájékoztatóján szó volt a válogatási elvekrõl, a T-Mobile szponzori szerzõdésének meghosszabbításáról, és az év fõ szegedi versenyeirõl: a MOL Világkupáról és az MKB ifjúsági és U23 Európa-bajnokságról.

Az Örökös bajnokok elitjéhez csatlakozó Beé István nemes gesztussal, a tavalyi évben elhunyt edzõjének, Séra Miklósnak ajánlotta kitüntetését. A duisburgi világbajnokságon K-4 200 méteren gyõztes Beé pályafutása ötödik vb-aranyával harcolta ki a megtisztelõ címet (az Örökös bajnokok táborához az olimpiai bajnokok vagy a legalább öt világbajnoki elsõséget begyûjtõ kajakosok és kenusok csatlakozhatnak).

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség évnyitó sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a T-Mobile az olimpiai évre is meghosszabbította támogatói szerzõdését. A T-Mobile az olimpiai kajak-kenu csapat aranyfokozatú szponzora és a júliusi T-Mobile Szabadidõsport Fesztivál névadója; a cég a szövetségi szerepvállalás mellett klubot (Domino-Honvéd) és egyéni versenyzõt (Janics Natasa) is támogat. Tóth A. Péter elmondta, hogy az olimpia árny! é kában szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni az utánpótlás nevelés támogatására is, valamint a T-Mobile a tömegsport felé is szeretne nyitni. A vállalat már hosszú évek óta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elkötelezett támogatója, s Tóth A. Péter szeretné, ha ez a kapcsolat még hosszú ideig megmaradna.

Baráth Etele, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az idei éven túlmutató célok között elsõ helyen a 2012-es, Londonban megrendezésre kerülõ olimpia szerepel, amelyre az elnökség már elfogadott egy komoly felkészülési programot. Ez többek között magában foglalja a fiatal edzõk támogatását, az edzõi patrónus programot, valamint a támogatási rendszerekrõl is szó esett. Baráth Etele megemlítette a Gubacsi-hídnál létesülõ új sportközpontot, ahova a Latorca utcai székházból a technikai személyzet már át is költözött. Természetesen a 2008-as évrõl is szó esett, az elnök szerint kiszámítható háttérrel vág neki az MKKSZ az idénynek, a szponzorok segítsége elengedhetetlen a sikeres olimpiai felkészülésben.

Schmidt Gábor, az MKKSZ fõtitkára elmondta, hogy az olimpiára utazó kajak-kenu csapatot a kiutazás elõtt két héttel, a megújult Lágymányosi-öbölben, rendhagyó körülmények között, egy sprintverseny keretében mutatják be a szurkolóknak és a sajtó képviselõinek. Még egy válto! zá ;sról beszámolt, miszerint az ötkarikás játékokra utazó csapat nem az eddig tervezett helyszínen (Nandzsing) akklimatizálódik és végzi az edzéseket a versenyek elõtt, hanem az olimpia színhelyén (a Sunji Regatta Központban) fog készülni, valamint a szállása is mindvégig a pálya mellett felépült, minden igényt kielégítõ szállodában lesz. Ez nagy elõnyt jelent a versenyzõknek, hiszen a versenyek kezdete elõtt egy héttel már el tudják foglalni a szállásaikat, valamint a pályát is fel tudják mérni.

Az olimpiával kapcslatos érdekesség, hogy a magyar versenyzõk az utolsó pillanatig saját hajóikban készülhetnek. A kiutazás elõtt néhány nappal egy teherszállító különrepülõ viszi majd a hajókkal telepakolt vontákat Pekingbe, így a Kínába érkezéskor mindenki nyomban visszaszállhat megszokott versenyhajójába. A szállítás költségeit a MOB olimpiai felkészülési különkeretébõl biztosítják.

Az év kiemelkedõ hazai versenye a június 5. és 7. között sorra kerülõ MOL Világkupa, amelyen a világ élvonalához tartozó versenyzõk az olimpia elõtt utoljára mérhetik fel tudásukat. Hazai válogatót május 9. és 11., illetve június 27. és 29. között rendeznek Szegeden, ám a MOL Vk is fontos állomása Angyal Zoltán válogatási rendszerének, hiszen az olimpiai számok vb-címvédõi már a Világk! up&aacut e;n bebiztosíthatják pekingi részvételüket. Az utánpótláskorú kajakosok és kenusok elsõszámú eseménye az idén a szegedi MKB Ifjúsági és U23 síkvízi Európa-bajnokság, amelyet július 17. és 20. között rendeznek.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány ismertette a válogatási elveket. Ezek szerint az olimpiai számban világbajnoki címvédõ egységek (Kovács Katalin, K-1 500 m; Vajda Attila, C-1 1000 m; Kolonics György, Kozmann György, C-2 500 m) válogató nélkül indulhatnak a májusi Európa-bajnokságon (amennyiben akkori felkészültségükre tekintettel maguk és edzõik is úgy ítélik meg, hogy az adott számban hasznos elindulniuk a kontinesbajnokságon).

Az említettek a júniusban, Szegeden megrendezésre kerülõ Világkupán biztosíthatják be a helyüket az olimpiai csapatban. Ehhez az elsõ két hely valamelyikén, de mindenképp a másik magyar egység elõtt kell végezniük. A Világkupán a két magyar indulóból az egyik a tavalyi vb-n induló, s ott legalább 1-6. helyezést elérõ egység, míg a a B egység az idényt nyitó májusi válogató gyõztese lez. Angyal Zoltán szeretné, ha az Eb-n még legalább szakáganként egy-egy olimpiai kvótát szereznének a versenyzõk, ezért a tavalyi kvótaszerzõket (kivéve az említtet három vb-címvédõ hajót) nem indítja el fõ számaikban (pl. a Kammerer-Kucsera duó nem indul p! á rost az Eb-n). A kvóták megszerzése – ha felhasználása nem is – a szabályok értelmében egy-egy versenyzõhöz kötõdik, így az országának már indulási jogot szerzett kajakos vagy kenus nem szerezhet újabb kvalifikációs helyet.

www.mkksz.hu