FTC: az Esplanade a pályázat nyertese

riebgyorgy.jpg

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) érvényesnek és eredményesnek nyilvánította az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ajánlatát, amelyet az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt hatodik pályázatra nyújtott be.

Az NVT január 23-án döntött az Üllői úti FTC-ingatlan értékesítési eljárásának újabb, immár hatodik kiírásáról. A zártkörű pályázatra azok a cégek kaptak meghívást, amelyek az előző öt esetben már pályáztak vagy kaptak meghívót. Január végéig mind a 13 meghívott pályázó átvette az írásos anyagot, közülük hárman – a Sheffield Unitedet is birtokló brit üzletember, Kevin McCabe budapesti érdekeltségébe tartozó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. mellett a Neuchatel Financial Ltd. és a ECHO-Building Ingatlanhasznosító Kft. – nyújtották be a dokumentációt február 9-ig.
   
Az NVT a pályázatokat szerdán értékelte, eszerint a három ajánlat közül kettő – a Neuchatelé és az ECHO-Buildingé – a pályázati kiírásnak sem formai, sem tartalmi szempontból nem felelt meg, az Esplanade-é viszont igen.
   
A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA előírásainak. Az FTC Zrt. részvénycsomagját 800 millió forint értékben megvásárolja, az FTC létesítményhasználati jogát 1,5 milliárd forint plusz áfa értékben megváltja, mindkét esetben "engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira". Vállalja továbbá, hogy az FTC számára 25 éves határozott időtartamra biztosítja a stadion használatát, amely használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyárbevételének 25 százaléka.
   
"Az Esplanade Kft. vételár-ajánlata a megadott területre bruttó 3.035.304.000 FT., ami 283.984.000 Ft-tal, azaz 10,3 százalékkal magasabb, mint a korábban tett ajánlata" – áll a közleményben.
   
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az MTI-hez eljuttatott dokumentumban kitér arra: "a Tanács határozatát követően az FTC feladata lefolytatni az Esplanade Kft-vel a tárgyalásokat a stadion felújítását, a részvénycsomag, valamint a létesítményhasználati jog adás-vételét illetően. Az MNV Zrt. haladéktalanul megkezdi az Esplanade Kft-vel az ingatlan adás-vételi szerződésének előkészítését. A szerződés aláírására az FTC és Esplanade között megkötendő három szerződés aláírását követően kerül majd sor".
   
Az NVT ülésén tanácskozási joggal részt vettek az FTC képviselői, és – tűnik ki a közleményből – kifejezték teljes egyetértésüket a tanács döntésével.
   
"Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült rendezni a klub sorsát, mázsás kövek gördültek le a szívemről – mondta az MTI-nek Rieb György, az FTC elnöke. – Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki hozzájárult a pályázat sikeréhez. Rengeteget segített nekünk szimpatizánsaink kiállása, a Ferencváros Szurkolók Szövetsége komoly érdemeket szerzett abban, hogy ez a nap elérkezett. A szerződést csak márciusban írjuk alá, de az érdemi munka már ezen a héten elkezdődik, a futballcsapatot négy új játékossal erősítjük meg és elkezdődik az új stadion építésének az előkészítése is."

MTI