Birkózás: Tvel-vizit Szombathelyen

birkozas2.jpg

Dmitrij Bobkov, a Tvel kommunikációs igazgatója szűk kísérettel rövid látogatást tett a február 28-március 2. között sorra kerülő birkózó-csúcstalálkozó színhelyén. Az energetikában érdekelt orosz cég az esemény egyik kiemelt támogatója. A gyorsan oldottá vált munkalátogatáson Bobkovot a Magyar Birkózó Szövetség képviseletében Gáspár Tamás, míg a helyi szervezést bonyolító Pannonsport részéről Kalmár Attila kalauzolta.

A vendég minden apró részletre kiterjedő érdeklődése pontosan visszaadta, hogyan gondoskodik egy általa szponzorált eseményről egy világcég. De ugyanakkor az is kiderült, milyen profi módon munkálkodnak azok, akiknek a közös erőfeszítései Szombathelyt mára a magyar birkózás fővárosává tették. Elég volt végigszáguldani a hivatalos színhelyeken, mindenütt minden a legnagyobb rendben volt, és a vendég azt pillanatok alatt pontosan fel is mérte.

A látogatás a versenyek színhelyén, az Aréna Savariában kezdődött, ahol Dmitrij Bobkov nagy elismeréssel adózott a szép és korszerű létesítménynek, nemkülönben a sportmúzeumi részen látható ereklyének, Hegedüs Csaba 1972-es müncheni olimpiai aranyérmének. A beszélgetés során kíváncsi volt a végleges program minden részletére, még a protokollvendégek névsora is érdekelte. Megnézte a viadal hivatalos szálláshelyeit, a Pelikán és a Claudius szállót, majd a bükfürdői Hotel Radissont. Út közben örömmel fedezte fel Szombathely utcáin a nagy esemény reklámjait, amelyekre a szervezők természetesen feltették a Tvel emblémáját is.

Dmitrij Bobkov néhány mondat erejéig végül a sajtó rendelkezésére állt. Minden részletről a legnagyobb elismeréssel szólt, Lenyűgözőnek nevezte az Arénát, a vendéglátó városról pedig azt mondta: „Nagyon kellemes környezetben, kitűnő feltételek között kerül sor a csapat-világbajnokságra és a Golden Grand Prix-ra.”
Ő maga mindvégig jelen lesz a négy versenynap során.

„Sok birkózót ismerek, főleg névről – válaszolta egy kérdésre –, hiszen mindig nézem a tévéközvetítéseket, főleg az olimpiákat.” (Megjegyzés: az orosz tévécsatornákon szinte mindennapos vendég a sportág.) A kedvence Karelin, de kiemelte a jelen nehézsúlyú kiválóságát, Barojevet és az egykori olimpiai bajnok Mamiasvilit, aki ma az orosz szövetség elnöke.

Kora délután visszaindult a fővárosba, hiszen még hátravolt az üzleti partnernél, a Magyar Villamos Művekben teendő látogatása. „Mind az üzleti élet, mind a sport területén jó ütemben fejlődnek a kapcsolataink, a magyarok rendkívül korrekt partnerek” – szögezte le végül.