Birkózás: Harminchárom aranyérmes, szombathelyi szőnyegeken

birkozas5.jpg

Huszonnyolc ország kötöttfogású birkózói szereztek olimpiai kvótát a tavalyi bakui világbajnokságon, nagyjából ők alkotják az élmezőnyt.

Közülük csupán a bolgárok, a kubaiak, a törökök és az ukránok nem vesznek részt a jövő héten a fogásnem szombathelyi sztárparádéján.
A mezőny jelentős része már együtt van Tatán, ahol csaknem százan készülnek fel nemzetközi edzőtáborban.

A nevezések alapján most már lehet összegezni: 33 aranyérmes, azaz négy olimpiai, nyolc világ- és 21 kontinensbajnok lép szőnyegre a Tvel csapat-világbajnokságon (február 28-29.), majd a pénzdíjas egyéni versenyen, a Tvel Golden Grand Prix-n (március 1-2.).
A magyar esélyesek közül Módos Péternek (55 kg) a tavalyi Európa-bajnokság azeri győztese, Rovsan Bajramov kerülhet útjába az egyéni viadalon. Az Eb-aranyérmes Lőrincz Tamás (66 kg) ellenfele lehet Athén olimpiai és Baku tavalyi világbajnoka, az ugyancsak azeri Farid Manszurov. Kontinenselső nehézsúlyú versenyzőnk, Deák Bárdos Mihály a csapatversenyen találkozik az athéni bajnok orosz Haszan Barojevvel, és mindkét viadalon birkózhat az amerikai vb-győztes Dremiel Byers ellen.

A 96 kg rangos magyar triójának, a vb-ezüstérmes Virág Lajosnak, az Eb-bronzérmes Kiss Balázsnak, valamint a junior világ- és Európa-bajnok Németh Ivánnak sem kell majd hosszasan keresni a nehéz ellenfeleket, hiszen rajthoz áll az észt Heiki Nabi, 2006, illetve a grúz Ramaz Nozadze, 2007 világbajnoka (utóbbi mellesleg kétszeres Eb-győztes is), valamint az Ázsia-bajnokság két aranyérmese, a kazah Margulan Aszembekov (2005, 2006) és az iráni Gaszem Rezai (2007).

A 84 kg-ban, ahol – súlyos sérülése miatt – nem indulhat az olimpiai kvótát szerző Fodor Zoltán, két világ- és hat kontinensbajnok lép szőnyegre.