Mark Webber párjának köszönheti a karrierjét

webberek.jpg

Mark Webbert néhány évvel ezelőtt megválasztották Ausztrália egyik legjobb képű sportolójának, de ő nem keresi modellek vagy színésznőcskék társaságát, hanem hűséges nála 13 évvel idősebb barátnőjéhez, Ann Nealhez, aki mellesleg a menedzsere is.

„Ann inspirál engem. Minden sikeres férfi mögött áll egy jó nő. Én vezetem az autót, ő pedig kirugdos engem az ajtón, hogy menjek edzeni. De nélküle nem lennék ott ahol vagyok.” – árulta el egy interjúban.

Ann és Mark 1995-ben találkoztak a Sydney-i Amaroo Park versenypályán. Ann éppen menedzserként kezdett karrierbe, Mark pedig alkalmazta őt, hogy egyengesse a karrierjét. A mai napig is Ann látja el ezt a feladatot és ebben az sem zavarja őket, hogy időközben szerelem is szövődött közöttük.

„Először abban segített, hogy szponzorokat szerezzek. De nemcsak szponzorokat szerzett, hanem én is megkedveltem őt.” – mondja Mark.

A pár 1996-ban költözött Nagy-Britanniába és először nem fedték fel a tárgyalópartnereik előtt, hogy a magánéletben is kapcsolatban állnak egymással: „Nagy kockázatokat vállaltunk együtt. Ha néhány akkori döntésünkre visszanézek őrült és vagány lépések voltak. De ha egy szikla szélén lógsz és döntést kell hoznod néha csak egy lehetőség van. Ann nagyon kalandos volt abban az értelemben, hogy milyen ötletekkel lehet közel kerülni a megfelelő emberekhez, akik aztán lehetőséget adtak arra, hogy megmutassam a tehetségemet.”

Mark elmondta, hogy Ann mindenkinél jobban ismeri: tudja mikor kell motiválni, mikor kell kérdezni és mikor hallgatni.

„Egy kicsit ideges, amikor kezdődik a verseny. De bízik a képességeimben és a versenytársaimban is. Ez egy kockázatos üzlet, de nagyon profi és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen. De Ann tisztában van azzal, hogy minden körben kockázatot vállalok.”

A 2008-as szezon Mark hazájában, Ausztráliában kezdődik kevesebb, mint két hét múlva. A Red Bull versenyzője ilyenkor nem megy szállodába, hanem egy házat bérel az Albert Parkban. Szereti azt is, ha a barátai is vele vannak és ahelyett, hogy étteremben ennének kerti sütéseket rendeznek. Ann nem megy ki vele a pályára az időmérő edzésig.

Idén a futam előtti PR-rendezvények egyikeként Fernando Alonsóval fog teniszezni, akit Mark az egyetlen igaz haverjaként jellemez a versenyzők között. Azt mondja, hogy másokkal sincs rosszban, de megjegyzi: „néhány fiatal pilóta azt hiszi magáról, hogy már legenda, még mielőtt elért volna valamit”. Vajon Lewis Hamiltonra gondolt, akivel tavaly voltak összetűzései?

Amikor megkérdezték, hogy mit szeret abban, hogy ő Mark Webber azt válaszolta, hogy azt, hogy a legmagasabb szinten versenyezhet, hogy okos emberekkel dolgozhat együtt és az utazást: „Eljutok néhány igazán egyedi helyre is.” – mondta. De leginkább azt szereti, hogy segítheti azokat, akik korábban támogatták: „Ez a sport nagyon próbára teszi azokat az embereket, akik támogatnak és én hálás vagyok nekik, hogy ezt elviselik.”

Webber nagy sportrajongó és noha Ausztráliában nem divatos sport a foci, amióta Angliába, Aylesbury városába költözött, megszerette: „Szeretek nézni más embereket, amint magas szinten űzik a sportjukat. Ez nekem is nagy motivációt ad arra, hogy jobban végezzem a munkámat.”

A Flavio Briatore által menedzselt pilótának a magánéletben egy BMW-je és egy Renault-ja van, de nem szeret közúton vezetni: „Túl lassú.” – mondja.

Szabadidejében szeret a kutyájával, Shadow-val játszani és kerékpározni, de nem szereti a hírességek életvitelét: „Szeretek a szabadban lenni és távol a zajtól és az emberektől.”

www.f1bulvar.blogol.hu