Peking 2008: Március 24-én lobban fel a pekingi láng

lang.jpg

A terveknek megfelelően, március 24-én az ókori játékok színhelyén, Olympiában, Héra templománál lobban fel a pekingi olimpia lángja és indul 130 napos, mintegy 137 ezer kilométeres útjára.
 
Az olimpiai lángot azután görög futók viszik Athénbe, s március 30-án az első újkori játékok megnyitó ünnepségének színhelyén, az athéni Panathinaiko Stadionban ünnepélyes keretek között adják át a pekingi szervező bizottság képviselőinek.
A berlini olimpia előtt rendezték az első lángot vivő váltófutást. De az olimpiai láng ilyen hosszú utat még egyetlen alkalommal sem tett meg. A minden eddigit felülmúló ”Harmonikus utazás… Gyújtsd meg a szenvedélyt…, Osztozz az álomban”… mottóval rendezett váltófutás 137 ezer kilométeres útvonalán öt földrész tizenkilenc országát és tizenkilenc városát, valamint a Honkongot és 113 kínai várost érintve érkezik az augusztus 8-i ünnepélyes megnyitóra Pekingbe. Az olimpiai lángot a váltó még a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everest 8433 méteres magas csúcsára is felviszi.
Az előzetes tervek szerint 21880 futó adja majd kézről-kézre az olimpiai láng fáklyáját. 
www.mob.hu