Röplabda: E-mailben locsolkodhatnak húsvétkor a junior-válogatott lányok

roplabda0.JPG

Március 26. és 30. között az észt fővárosban, Tallinnban Európa-bajnoki selejtezőn vesz részt a magyar női junior-válogatott. A hatcsapatos csoportból az első helyezett bejut a kontinenstorna 12 együttest számláló mezőnyébe, a második és a harmadik pedig pótselejtezőn folytathatja a szereplést.

A Héraklész-program jóvoltából az iskolai tanév szorgalmi időszakában minden hónapban együtt töltött egy hétvégét a magyar női junior-válogatott. Szeptember óta tehát ötször edzőtáboroztak Dömsödön Németh Lajos szövetségi edző tanítványai, decemberben pedig részt vettek egy szlovákiai nemzetközi tornán. Sajnos a tréner egyszer sem tudott teljes kerettel dolgozni, mert bár a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége úgy határozott, hogy a Héraklész-hétvégéken sem bajnoki, sem Magyar Kupa, sem egyéb mérkőzéseket nem lehet rendezni, ezt a csapatok nem tartják be! Ezen kívül a nők mezőnyében a Nyíregyháza és a Gödöllő a Közép-európai Ligában szerepelt a magyar bajnokság alapszakasza helyett, és bizony előfordult, hogy a szabolcsiak két kulcsemberüket, Miklai Zsanettet és Szakmáry Grétát nem engedték el a válogatottba, hiszen nemzetközi meccset játszottak. A probléma csak az, hogy a két hölgy a nemzeti csapatnak is oszlopos tagja…

„Nagyon hasznos a nyíregyházi lányoknak a nemzetközi szereplés, de januárban és februárban például egyáltalán nem láttam őket, a csapat szempontjából nem jó, hogy nélkülözni kell őket – magyarázta Németh Lajos. – Legutóbb például a diákolimpia ötödik és hatodik korcsoportjának döntője miatt kellett lemondanom néhány játékosról. Ludvig Zsolttal, a nyíregyháziak ügyvezető-vezetőedzőjével természetesen beszéltem, tudom, hogy ők milliókat adtak ki a nemzetközi szereplésre, nem akadályozhatom meg Zsanett és Gréta játékát, de ezt a helyzetet mindenképpen rendezni kell a közeljövőben!”

Németh Lajos tehát nem elégedett maradéktalanul az elmúlt hónapok felkészülésével, hiszen az nem volt zökkenőmentes. A kulcsjátékosok hiánya azért is volt jelentős, mert a válogatott Dömsödön többször is megmérkőzött komoly játékerőt képviselő csapatokkal, a Vasassal és a BSE-vel, de a nemzeti csapat egyszer sem tudott a tervezett kezdőcsapatával pályára lépni. „Egyre nagyobb a harci kedv a csapatban – folytatta a tréner. – Ezek a lányok már nem olyan kislányok, átérzik az előttük álló feladat jelentőségét. Március tizenhetedikétől az elutazásig, azaz huszonötödikéig Miskolcon edzőtáborozunk, húsvétkor is együtt lesz a csapat, legfeljebb majd e-mailben locsolkodnak a lányok! Közben játsszunk a Miskolc élvonalbeli csapatával, és lesz két-három meccsünk a szlovák junior-válogatottal is, Bardejovban.”

junior.jpg

Nem utazhat a magyar válogatottal Tallinnba az együttes egyik meghatározó embere, a Héraklész-díjas Porubek Lilla. A Vasas ütőjátékosának porcrepedése van, és egy cisztát találtak a térdében. Egy viszonylag rövid, húszperces műtét vár rá, de a lábadozási idő körülbelül két hónap, számára tehát befejeződött ez a szezon. „Sajnálom, hogy éppen most sérült meg Lilla, hiszen kezdőemberként már beépült a csapatba – mondta Németh Lajos. – Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a helyettesének, Gregori Martinának van rutinja ezen a poszton, hiszen korábban ő szerepelt a feladóátló pozíciójában. Nincs olyan kirívó tehetségű vagy magasságú, európai mércével mérve is meghatározó játékos a mostani válogatottban, mint korábban Horváth Dóra vagy Filipovics Anita, ezért a játékunk a csapatmunkára, a csapategységre épül.”

Az Európa-bajnoki selejtező A-csoportjának elsőszámú esélyese a szerb válogatott, amely az ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, az ifjúsági világbajnokságon pedig negyedik, és a második legjobb európai. A csehek is jobbak a mieinknél, ellenük eddig minden alkalommal kikapott a magyar együttes, a szövetségi edző szerint nem lehetetlen feladat győzni ellenük, de ahhoz százhúsz-százalékos teljesítmény kell. „Minden előfordulhat, én mégis a cseh csapatot tippelem a csoport második helyére – tette hozzá Németh Lajos. – A még pótselejtezőt érő harmadik helyért fogunk csatázni a házigazda észtekkel, mert a portugálokat a legutóbbi ifjúsági Európa-bajnoki selejtezőn simán legyőztük, Montenegró új csapat, még nem ismerjük, de nem hiszem, hogy jelentős játékerőt képvisel.”

A kontinensviadal tizenkét-csapatos mezőnyének rendezőként már tagja Olaszország, valamint az előző junior Európa-bajnokságon ezüstérmes Horvátország, bronzérmes Ukrajna, és negyedik helyezett Oroszország. A négy selejtezőcsoport győztese közvetlenül kijut a tornára, a második és harmadik helyezettek két csoportra osztva pótselejtezőt játszanak. Mindkét csoportból az első és a második helyen végző válogatott szintén kvalifikál az Európa-bajnokságra.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, NŐK, A-CSOPORT, TALLINN, ÉSZTORSZÁG (március 26–20.)

1. forduló (március 26., szerda)
15.00: Portugália–Csehország
17.00: Észtország–Magyarország
19.00: Montenegró–Szerbia

2. forduló (március 27., csütörtök)
15.00: Magyarország–Csehország
17.00: Észtország–Montenegró
19.00: Szerbia–Portugália

3. forduló (március 28., péntek)
15.00: Magyarország–Montenegró
17.00: Portugália–Észtország
19.00: Csehország–Szerbia

4. forduló (március 29., szombat)
15.00: Montenegró–Portugália
17.00: Magyarország–Szerbia
19.00: Észtország–Csehország

5. (utolsó) forduló (március 30., vasárnap)
15.00: Portugália–Magyarország
17.00: Szerbia–Észtország
19.00: Csehország–Montenegró