Pekingben betiltják a dohányzást az olimpia kedvéért

fust.jpg

A kínai fővárosban füsttilalom lesz minden étteremben, hivatalban, iskolában. 
 
Pekingben az olimpiára való készülődés jegyében május 1-től tilos lesz a dohányzás a nyilvános helyeken, adta hírül hétfőn a China Daily című angol nyelvű kínai állami napilap.

A kínai fővárosban füsttilalom lesz minden étteremben, hivatalban, iskolában. A szállodai szobák egy részében is tilos lesz a cigaretta. Hogy hány százalékukban, az még nem döntötték el. A sörözőkben is elkülönített nem dohányos területet kell létrehozni.

A tilalmat megszegő intézményeket 5 ezer jüanra (116 ezer forintra) büntetik, és vannak olyan javaslatok, hogy magánszemélyek esetében 200 jüan (4.600 forint) legyen a büntetés.

Kínában Peking lesz az első város, amelyben ilyen méretű füsttilalmat vezetnek be.

A fővárosi hatóságok már januárban közölték, hogy az olimpia előtt dohányzási tilalmat fognak elrendelni, de eddig nem volt ismeretes, hogy mikortól. A kínai kormányzat korábban is megígérte, hogy az olimpiai játékok teljesen füstmentesek lesznek. Minden olyan helyen, ahol a sportolók vagy a szervezők megfordulnak, tilos lesz a dohányzás.

Pekingben már eddig is tilos volt a dohányzás a mozikban, sportstadionokban és néhány más nagy nyilvános helyen, de ennek nem sok foganatja volt.

Kínában körülbelül 350 millióan dohányoznak, vagyis a lakosság egynegyede, a csecsemőket is beleszámítva. A világ összes dohányosának egyharmada kínai. A "mennyei birodalomban" évente egy millió ember hal meg dohányzás okozta betegségben, írja a hirado.hu.