Raiker Nemzeti Karate Csapatliga 2008 1. forduló, Érd: Legjobbak a legjobbak ellen

czimer.jpg

Várakozáson felüli izgalmak, a legeredményesebb magyar versenyzők egymás elleni harcai és korrekt bíráskodás jellemezte a Raiker Liga első fordulóját. A felnőtteknél a Sportingbudo vezeti a tabellát, egy ponttal megelőzve  a Fighter csapatát.

A Raiker Nemzeti Karate Csapatliga 2008. évi 1. fordulója a felnőttek küzdelmeivel vette kezdetét. A példaképek harca kellőképpen megalapozta az egész verseny hangulatát, hiszen miután hazánk legjobbjaiért izgulhattak fiatalabb klubtársaik, saját maguk is a küzdőtérre léphettek, inspirációt kapva a látottaktól a legjobb teljesítményre. Ennek eredményeképpen az ifjabbak is rendkívül harcosan küzdöttek, mintha meg akarták volna mutatni, hogy ők lesznek a jövő idők S.Kovács Ádámai, Guba Milánjai, Czimmer Péterei, vagy éppen Horváth Ottói. Ugyanis a hétvégén az előbb felsorolt nemzetközi eredményekkel rendelkező magyar válogatottak is erősítették klubcsapatukat. A vb érmes S.Kovács Ádám (Sportingbudo) például éppen a 2007-ben több Golden League tornáról érmet hozó Czimmer Péterrel (Patina) kezdett. A két klasszis az egymás elleni döntetlent leszámítva nyerte a többi meccsét. Guba Milán a Fighter, míg Horváth Ottó a a Sportingbudo színeiben  – utóbbi a felnőttek közt először indulva – szintén hozta minden mérkőzését.

A  Raiker Liga alapötlete – miszerint a legjobb egyesületek közül kikerülő csapatok versenyezzenek egymással – megvalósult, izgalmas mérkőzésekkel kényeztetve a közönséget, még inkább összekovácsolva az egyesületeket és a magyar karatésokat. A bajnokságnak egy év alatt 4 fordulója lesz a mostanival együtt, minden csapat küzd minden csapattal minden egyes alkalommal. Persze az, hogy a csapatból melyik versenyző melyikkel kerül össze csak az edzők által az utolsó pillanatban leadott sorrend alapján dől el, így lehet, hogy minden fordulóban ugyanannak a csapatnak más-más tagjai mérkőznek meg egymással.

raiker1.jpg

A győztes mérkőzés 2, a döntetlen 1 pontot ér, év végén az összesített pontszámok alapján készül a rangsor.
A tiszta mérkőzésekre, pártatlan és korrekt bíráskodásra Molnár Tamás, az MKSZ bírói bizottságának elnöke különös hangsúlyt fektetett, főbírónak meghívta Szlovéniából Debenak Primozt, az Európai Karate Szövetség (EKF) bírói bizottságának tagját, a hazai bírák közül pedig az a 12 fő kapott meghívást, akik az elmúlt évben a legjobb minősítéseket kapták és egyik résztvevő csapathoz sem kötődnek. Természetesen a küzdőtereken Molnár Tamás és Debenak Primoz mellett irányított a másik három nemzetközi minősítésű magyar bíró, Turák Péter, Orbán Zoltán és Kecskés Ferenc is.

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke elmondta, hogy az első pillanattól támogatta a rendezvény megvalósulását minden szinten, és az első forduló után úgy látja, hogy a kezdeményezés „sikerre van ítélve”, és a jövőben Raiker Liga a szövetségi versenyrendszer egyik sarokkövét fogja képezni. Örömét fejezte ki, hogy az egymással versengő klubok a közös távlati célok és az együttes fejlődés érdekében ilyen remekül együtt tudnak működni, és bízik abban, hogy a sportközönség figyelme is mind jobban a karate felé fordul a liga hatására.
Az anyagi feltételek megteremtésében komoly szerepet játszott a 2006-ban Buda Höning ötlete alapján Jurca Iván elnöklésével alakított kiemelt támogatói VIP Club, raiker2.jpgmelynek Horvát Zoltán, a verseny nevét adó Raiker italnagykereskedés ügyvezetője is tagja. „A Raiker Kft már korábban is támogatott olimpikonokat, sportrendezvényeket, de ilyen volumenű, egész éven át tartó bajnokságot most először segítünk. Különös öröm számunkra, hogy egy olyan esemény létrejöttében nyújthattunk ez alkalommal segítséget, ami régi nagy álma a hazai karatésoknak. A csapatküzdelmek amellett, hogy nem kis izgalmat jelentenek a nézőknek is, komoly gyakorlási-felkészülési lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára, ami az olimpiai felvétel küszöbén az egész sportág számára kiemelt jelentőséggel bír. Úgy gondoljuk, hogy az egész éven át izgalmakat hozó, jól nyomon követhető Raiker Nemzeti Karate Csapatligával az egész magyar sportéletet sikerült egy igen komoly új bajnoksággal gazdagítanunk ” –mondta el az üzletember.

A Raiker Liga következő fodulójára május 31-én kerül sor.

Magyar Karate Szakszövetség