Fuss a fényben Deloitte futógála

fuss_a_fenyben.JPG

Látássérültek és más fogyatékkal élők sportrendezvénye és szabadidős napja. 2008. május 25., Margitszigeti Atlétikai Centrum

2008-ban ötödik alkalommal rendezzük meg a Fuss a Fényben Deloitte Futógálát a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

A rendezvény szervezői ezúttal a Helios Mozgásakadémia Egyesület, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, valamint a Multeam Rendezvényügynökség Kft.

A Futógála minden évben megrendezésre kerülő, félnapos rendezvény, melyen átlagosan 500-600 fő vesz részt. Ebből kb. 200-250 fő a vakok, és egyéb fogyatékkal élők létszáma, és 300 fő a látó segítő, szimpatizáns, Waldorf iskolás. Idén bővíteni szeretnénk a fogyatékkal élők körét, így reményeink szerint közel 1000 főt látogat majd ki a szigetre.

Program

Időpont
2008. május 25-én délelőtt 9-14 óra között
Helyszín
Margitszigeti Atlétikai Centrum
Versenyszámok
10:00 óra: Az 5,2 km-es táv rajtja
11:30 óra: 4×400 m-es vegyes csapatok váltófutása
Egyéb programok
– Fellép a Rolldance kerekesszékes tánccsoport
– Ability Park
– Játékos Bothmer-gimnasztika
– Mászófal
– Információs sátrak, pavilonok

Ezeken felül is sok egyéb fellépő, és színes program várja az érdeklődőket.
Országos szintű sportrekreációs programunkkal a szabadidős sportokat, a mozgást és az egészséges életmódot szeretnénk népszerűsíteni a fogyatékkal élők körében. Célunk többszörös: hagyományt teremteni egy olyan rendezvénnyel, mely egyedülálló Magyarországon. Nemcsak épek és sérültek sportolnak itt együtt, hanem a fogyatékkal élők is jobban megismerik egymást. Civil kezdeményezésünkkel szeretnénk példát mutatni, hogy létezik szabadidős fogyatékos sport, és erre a nagyobb nyilvánosság is fel tud figyelni.

A rendezvény kapcsán tucatnyi hazai, a mozgás, a sport és a fogyatékosok területén működő szervezettel vettük fel a kapcsolatot, valamint kapcsolatban állunk az ország számos Waldorf-iskolájával.

A futógála fő programja az 5,2 km-es táv közös lefutása, illetve lesz 4×400 m-es váltófutás épek és fogyatékkal élők közös csapataival.

A rendezvény során más programok is várják a résztvevőket: lesz Ability Park számos játékkal, lesz mászófal, reményeink szerint tandembiciklizés, lesz Bothmer-gimnasztika, esetleg csörgőlabda, valamint meghívunk kerekesszékes táncosokat, siket pantomimeseket, látássérült énekeseket.

A futógála fő eseménye természetesen a futás, ahol többféle kategóriában hirdetünk majd eredményt. Külön kategóriát hirdetünk a fogyatékkal élők körében (látássérült, siket, mozgáskorlátozott), valamint lesz külön női és férfi, életkor szerinti díjazás.

Úgy ítéljük meg, hogy projektünk újszerű, hiszen elsőként törekszik több társadalmi és civil szervezet, gazdasági társaság és külföldi társszervezet bevonásával országos szintű, a látássérültek és a fogyatékkal élők mind nagyobb körét megszólító sportprogramot kidolgozni. Ugyan léteznek fogyatékosokkal foglalkozó sportszervezetek, de ezek vagy iskolai kereteken belül, vagy konkrét, inkább az élsport intézményi rendszerén belül foglalkoznak a sporttal. Úgy véljük, hogy szükség van rá, hogy az intézményi háttérből már kiszorult, vagy ahhoz sohasem tartozó, igen nagy létszámú fogyatékosoknak is lehetőségük legyen a mozgásra, sportolásra.

Vakokkal, gyengénlátókkal, valamint értelmi fogyatékosokkal folytatott 6 éves munkánk alapján úgy véljük, igazi problémára keressük a választ. Az előző futógálák mind a sajtó mind a fogyatékkal élők számára színvonalas, sikeres és jövőbe mutató eseménnyé vált. Megmutattuk, hogy a fogyatékosok ugyanolyan emberek, mint mi, hogy ugyanúgy tudnak sportolni, küzdeni és örülni. Megmutattuk, hogy a fogyatékosságot nem elrejteni és sajnálni kell.

A Fuss a Fényben Deloitte Futógála mögött hatodik éve végzett, heti rendszerességű gimnasztika- és futásedzés, valamint egyhetes nyári táborozás áll, melyen összességében közel 100 fő látássérült vett részt.

A projekt célkitűzése, hogy egyre több látássérültet és fogyatékkal élőt vonjunk be sportrekreációs és egészségmegőrző mozgalmunkba, ezzel segítve társadalmi integrációjukat. Munkánkkal szeretnénk elősegíteni a társadalmi előítéletek megszüntetését. Igazi esélyegyenlőséget és szabad életet kívánunk. A projektet nyilvánossá szeretnénk tenni megfelelő fórumok (hírlevél, weboldal) megteremtésével, mert úgy gondoljuk, az információhoz, a szabad gondolatok áramlásához és lehetőségeik megismeréséhez a fogyatékkal élőknek alapvető joguk van.

A rendezvényt az első három évben a Klub Rekreáció Sport és Rendezvényszervező Irodával közösen szerveztük. Tavaly pedig a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületével együtt bonyolítottuk le a versenyt. Az elmúlt években névadó szponzorunk, a Deloitte Üzletviteli és Tanácsadó Rt. támogatta a munkánkat.

Korábbi rendezvényeinkről számos fotó, dokumentáció, részletes sajtómegjelenés áll rendelkezésre.

Figyelem!
A futó versenyszámokra május 23-ig kedvezményesen lehet előnevezni a Fuss a fényben Deloitte Futógála honlapján, a www.fussafenyben.hu oldalon. Részletek a Nevezés menüpont alatt.

Rajz- és Kisplasztika Pályázaton is részt lehet venni, részletek a honlap Pályázat menüpontja alatt.

Sárközy Ágota
Helios Mozgásakadémia Egyesület
helios@enternet.hu