Kajak-kenu Eb: Finálék arany-és ezüstérmekkel

Szombat délelõtt 1000 méteren az egyesek, a párosok és a C-4 döntõit, 500-on pedig a férfi és nõi K-4-sek fináléit rendezték a milánói Európa-bajnokságon, amely az utolsó lehetõség az olimpiai kvótaszerzésre.

A magyarok valamennyi számban rajthoz álltak, a leghosszabb távon nõi K-1-ben Benedek Dalma, K-2-ben Medveczky Erika és Faldum Bereniké lett Európa-bajnok, férfi K-1-ben Kucsera Gábor ezüstérmet szerzett, fél kilométeren pedig a Paksy Tímea, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma alkotta nõi négyes, továbbá a Kammerer Zoltánnal, Kucsera Gáborral, Benkõ Zoltánnal és Kadler Viktorral felálló férfi egység is második helyen végzett.

A világbajnok Benedek Dalma nem hagyott kétséget a felöl, hogy messze a legjobb az 1000 méter K-1-es mezõnyében, a hûvös, szeles, esõs idõben gyorsan az élre állt, és bõ három hajóval diadalmaskodott. C-1-ben a címvédõ Vajda Attila fél távig még jól tartotta magát, a finisben viszont nem a tõle megszokott módon hajrázott – Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint nem lett volna szabad a végén feladnia -, így a 8. helyen ért célba. A párosban világ- és Európa-bajnok Kucsera Gábor – aki nagyon régen ment egyest világversenyen – remekelt K-1-ben, fantasztikus teljesítményt nyújtva kevesebb, mint egy tizeddel maradt le a dobog&oa! cute; le gfelsõ fokáról, s ez a szövetségi kapitány szemében felér a gyõzelemmel.
 
Párosban nõi K-2-ben Medveczky Erika és Faldum Bereniké csak itt a döntõben szálltak harcba az érmekért, elsõ komoly páros versenyükön magabiztosan, több mint egy hajóval nyertek, és kellemes meglepetést okozva lettek Európa-bajnokok. A kenusoknál és férfi kajakban az olimpiai kvóta volt a tét: C-2-ben a fiatal Sáfrán testvérek – Mihály és Mátyás, akik egyenes ágon lettek finalisták – a nagyon erõs mezõnyben sokáig a 2. helyen lapátoltak, a végére viszont elfáradtak, és ötödikek lettek, de így is megszerezték a két olimpiai helyet. A szintén élete elsõ felnõtt nemzetközi viadalán induló duó – Tóth Dávid és Paumann Dániel – is remek teljesítményt nyújtott K-2-ben, fél távnál még úgy nézett ki, hogy az éremért csatáznak, végül a 8. helyet szerezték meg, ezzel viszont nem hoztak kvalifikációt.
 
A szerencse nem pártolt a magyar kenusok mellé ezen a délelõttön, C-4-ben a 200-on és 500-on világbajnok Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál és Horváth Gábor sokáig a második helyen volt, de 200 méterrel a vége elõtt nekimentek a bójának – vizet kaptak, és az kifordította õket -, mire visszatették a hajót, már késõ volt ahhoz, hogy beleszóljanak a dobogós helyezésekbe, végül ötödikké! ;nt lap& aacute;toltak át a célvonalon.
500 méteren a kajak négyesek küzdelmeire került sor, a nõknél Paksy Tímea, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina és Benedek Dalma hajója a németekkel folytatott állandó párharcban most alulmaradt, így ezüstérmesek lettek a magyar hölgyek. A férfiaknál Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, Benkõ Zoltán és Kadler Viktor nagyon jól ment, a kvarett a szlovákok mögött bejött a második helyre.
 
Angyal Zoltán szövetségi kapitány elégedett az elsõ finálés napon nyújtott teljesítménnyel, hiszen Európa-bajnoki címeket és további érmeket hoztak a versenyzõk, a fiatalok is szép helyezéseket értek el, sõt olimpiai kvóta is került Magyarországra, így nincs ok a panaszra, a megfelelõ tanulságokat pedig le lehet vonni.

www.kajakkenusport.hu