Röplabda: Térdműtét után, orosz kaland előtt Veres Péter

veres.jpg

Veres Péter élete legjobb szezonja után elhagyja Olaszországot! A kiváló röplabdázó térdműtétje után lábadozik, és a festői Montichiariból Oroszországba, a zord Ufa városába költözik. Néhány nappal ezelőtt kés alá feküdt, halaszthatatlan térdműtéten esett át, ezért nem lehet tagja az Európa-bajnoki selejtezőn szereplő magyar válogatottnak.

Hat ínséges esztendő után idén újra bejutott az olasz bajnokság rájátszásába az Acqua Paradiso Gabeca Montichiari együttese. A csapat vezéregyénisége, Veres Péter egyénileg is kiváló idényt zárt, hiszen ő lett a liga legjobb nyitásfogadója, és két világsztár, a belga Wijsmans Wout, és a bolgár Matej Kazijszki mögött a harmadik legjobb ütőjátékosa. A légiós életében mégis lezárult egy jelentős szakasz. A nyíregyházi nevelésű röplabdázót szívesen látta volna több olasz élcsapat, a kiváló ütőjátékos búcsút int Itáliának és Oroszországban folytatja pályafutását, kétéves szerződést kötött a legutóbbi bajnokságot hatodik helyen záró Ural Ufa együttesével.

„Nagyon örülök, hogy olasz csapatomnak és nekem is jól sikerült az elmúlt idény, ez volt pályafutásom eddigi legjobb szezonja – büszkélkedett Veres Péter. – Több itáliai egyesület is hosszú távú, remek anyagi feltételeket tartalmazó ajánlattal keresett meg, ezzel együtt úgy érzem, hogy elérkezett a váltás ideje, az orosz környezet számomra is egy új kihívás, a felfedezés lehetőségével utazom majd oda. Új klubom, az Ural Ufa menedzserével korábban Olaszországban együtt dolgoztam, megbízom benne, ha lelki, életviteli vagy akár szakmai problémám lenne, hozzá bátran fordulhatok segítségért. Tavaly is kerestek Oroszországból, de az idei ajánlat anyagilag még annál is kedvezőbb.”

Baskírföld fővárosa, Ufa erődjét, egy cölöpvárat a baskir törzsek az Oroszországhoz történő önkéntes csatlakozást követően 1574-ben építették. Az egymilliós település lakosságát tekintve Oroszország 11. legnépesebb városa, az orosz muzulmánok vallási szövetségének központja, az Oroszországban és a Független Államok Közössége területén élő muzulmánok legfelső muftiátusának a székhelye. A város a Déli-Urál gerincétől, Európa és Ázsia határától nyugatra mintegy 100 kilométerre a Bjelaja folyó partján az Ufa és Gyoma folyók torkolatánál helyezkedik el.

Veres érthetően óvatos az orosz kaland előtt, nem költözteti oda a családját, a lánya ősszel Nyíregyházán kezdi az óvodát, de lehetőség szerint havonta egy hete együtt tölthetnek Ufában. A légiós két éve térdfájdalmakkal küszködik, állapota hónapról hónapra romlott. „A jobb térdkalácsom feletti rész elmeszesedett, a gyulladás rendszeresen irritált, jártan terápiára, és sok gyulladáscsökkentő, illetve fájdalomcsillapító gyógyszer szedtem – panaszkodott Veres. – Meguntam fájdalommal edzeni és élni, idén rászántam magamat a műtétre. Rutinszerű beavatkozásnak indult, de a Sportkórház orvosa, dr. Hidas Péter később elmondta, hogy komoly operáció volt, mert az elmeszesedett, vérömlenyes részt ki kellett tisztítani. A rehabilitáció után előreláthatólag három hónap múlva végezhetek teljes értékű munkát.”

A műtét miatt Veres Péternek természetesen le kellett mondania a válogatott szereplést, nem lehet tagja a lengyelországi és észtországi Európa-bajnoki selejtezőn szereplő nemzeti együttesnek. „Kántor Sándor szövetségi kapitány nem örült, amikor felhívtam, de sok sikert kívántam a csapatnak, és mondtam, ha a jövőben bármikor szükség lesz rám, szívesen megyek – közölte Veres. – Nagy kihívás előtt állok, az oroszok sokat várnak tőlem, ezért száztíz-százalékosan kell teljesítenem. Természetesen nem intettem végleg búcsút Olaszországnak, lehet, hogy egyszer visszatérek oda, és újra Itáliában fogok röplabdázni.”

Forrás: Rodics Dániel