Gyászol a vívótársadalom: elhunyt Dr. Nedeczky László

nedeczky_laszlo.jpg

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Nedeczky László – a vívótársadalom Laci bácsija – a hétvégén, 95 életévében elhunyt.

Laci bácsinak, a Magyar Vívó Szövetség tiszteletbeli elnökségi tagjának egész élete a vívásról szólt és utolsó napjaiban is folyamatosan tájékozódott szeretett sportágunk napi történéseiről, izgult versenyzőink eredményességéért.

Az utóbbi években nagyon nehezen mozgott, de ennek ellenére az idén sem hagyta volna ki a szövetség által megrendezett Gerevich-Kovács-Kárpáti Kardvívó Grand Prix viadalt a Renault Kupáért. Mindig újabb és újabb feladatokat tűzött ki maga elé, legutóbbi munkáját nemrégiben fejezte be, amelyben az olimpiai bajnokok aláírását, képeit, adatait gyűjtötte össze.
Laci bácsit a Magyar Vívó Szövetség, a BVSC és a BVSC vívó szakosztálya saját halottjának tekinti, búcsúztatásának időpontjáról a későbbiekben küldünk tájékoztatást.

Névjegy:
Dr. Nedeczky László
1913. szeptember 19-én, Budapesten született

Legjobb eredménye vívóként:
Főiskolai világbajnokság 1. (kardcsapat, 1939),
Egyéni rendőrtiszti kardbajnok (1939)

Sportvezetői pályafutása:
nemzetközi versenybíró, a nemzetközi versenyeken a Directoire Technique tagja (1935-1990),
Elek Ilonával és Rerrich Bélával megszervezi az első Budapesti Vasutas Vívószakosztályt (1949 december), a BVSC vívószakosztályának vezetője (1949-1980), majd örökös szakosztályvezető 1980-tól.

A Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, majd örökös tiszteletbeli tag (1931-től). A Magyar Vívó Szövetség háznagya az 1940-es évektől, majd protokollfőnök 1999-ig. A Tokaj Expressz férfi párbajtőr Világkupa-verseny megalapítója (1970), a Martini-kupa női párbajtőr Világkupa-verseny megalapítója (1989), a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) tiszteletbeli tagja.
 
Forrás: Fodor Attila / www.hunfencing.hu