Kajak-kenu: Külön hajóban az olimpiai bajnok négyes

kajak.jpg

A június 5. és 7. között megrendezésre kerülõ szegedi MOL Világkupán bizonyos számokban akár az olimpiai részvételt is ki lehet harcolni, hiszen ez a viadal az elsõ válogató az ötkarikás játékokra.

A tavalyi világbajnokságon kvótát szerzett versenyzõk „A” egységként szerepelnek, míg a „B” hajó a májusi válogató gyõztese. A nem olimpiai számokban a májusi megmérettetés elsõ két helyezettje száll vízre. Sorozatunkban ezúttal a férfi kajak négyesekrõl írunk, ahol mindkét magyar egységben található kétszeres olimpiai bajnok.
K-4-ben a MOL Világkupán csak egyetlen számban rendeznek futamot, az olimpia mûsorán is szereplõ 1000 méteren. A legutóbbi két ötkarikás játékokon – Sydneyben és Athénban is – a magyar hajó bizonyult a leggyorsabbnak, mindkét alkalommal Horváth Gábor, Vereckei Ákos, Kammerer Zoltán és Storcz Botond ült a kajakban. Idén ez a sorozat megszakad, hiszen a kvartett tagjai más-más társakkal próbálják megszerezni az olimpiai indulás jogát.

A májusi Eb- és Vk-válogatót a Kammerer Zoltán, Benkõ Zoltán, Kucsera Gábor, Kadler Viktor összetételû egys&ea! cute;g n yerte, az Európa-bajnokságon viszont nem sikerült dobogóra állniuk, negyedikek lettek.

Májusban Horváth Gáboron, Kökény Rolandon és Vereckei Ákoson kívül a két év kihagyás után visszatérõ, háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond is szerepet kapott Szegeden. Azóta Storcz helyére Gyökös Lajos került, akivel egyébként a négyes 2006-ban világbajnoki aranyérmes lett, tavaly pedig olimpiai kvótát hozott az országnak. Így a MOL Világkupán elvileg a Vereckei, Horváth, Gyökös, Kökény alkotta hajó az „A” egység, míg a Kammerer, Kucsera, Benkõ, Kadler a „B”.

„A páros a fõ számunk, de azért a négyest is komolyan vesszük. Ha sikerül legyõznünk magyar riválisunkat a Világ Kupán, majd a második megmérettetésen is, akkor a válogatási elvek alapján mi lehetünk ott Pekingben ”- nyilatkozta Kammerer Zoltán.

„Ha egy remélhetõleg jól sikerült 1000 páros döntõ után 50 perccel a négyesben is nagyot alakítanak Kammererék, akkor lesz értelme elgondolkodni a továbbiakon. Egyébként kemény mezõny várható, itt lesznek a szlovákok és a németek is, nem! lesz k& ouml;nnyû verseny ” – vélekedett Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

www.kajakkenusport.hu