Chrigel Maurer ismét fenyít: világrekord a szünetben

chrigel_maurer.jpg

A svájci siklóernyős szupersztár acro bemutatót tartott a távrepülő világkupán. 198-szor fordult át az ernyője felett. A Grindelwaldban rendezett versenyt egyébként rossz idő sújtja.

Eddig egyetlen érvényes versenynapot tartottak a Siklóernyős Távrepülő Világkupa svájci futamán.

A Grindelwaldban rendezett versenyt rossz idő sújtja. Az egyhetes megmérettetés május 25-én, tehát múlt vasárnap kezdődött.
Az első napon a gyenge körülmények miatt csupán 38 kilométeres távot írtak ki. Ezt a 120 fős mezőnyből 40 pilóta teljesítette.
Azóta viszont esik, illetve túl erős a szél.

A PWC, azaz a Paragliding World Championship egyébként a világ legrangosabb siklóernyős távrepülő versenye.

Egy évad ebben a műfajban hat versenyt jelent – ezek általában egy hétig tartanak. Minden reggel kiírnak egy 60-100 kilométeres távot, a pilótáknak ezt kell teljesíteniük.
Persze egy valamit magára adó pilóta nemcsak ezekre a versenyekre megy el, hanem egy sor további bajnokságon is elindul.

A sok utazást és a felszerelést természetesen nem ők finanszírozzák, hanem azok az ernyőgyártók, akiknek ezek a pilóták dolgoznak.
Merthogy ez munka: a versenypilóták szorosan együttműködnek a tervezőkkel annak érdekében, hogy egyre jobb ernyők készüljenek.

A PWC-n az a megdöbbentő, hogy nagyon gyenge körülmények közt is komoly feladatokat tűznek ki. A pilóták pedig akkor is teljesítik ezt, amikor lóg az eső lába és normális ember ki sem megy a hegyre.
 
A svájci világkupa futamon eddig egyetlen figyelemreméltó esemény történt.
Chrigel Maurer, a svájci siklóernyős szupersztár acro, vagyis műrepülő bemutatót tartott a verseny nyitónapján.
A svájci siklóernyős pilóta, Chrigel Maurer a sportág Michael Schumachere.
A huszonéves fiatalember ugyanis 2005 óta zsinórban nyeri a távrepülő siklóernyőzés magasiskolájának számító Paragliding World Cup-ot (PWC).

A siklóernyőzésben a távrepülés és az acro élesen elválik egymástól, a távrepülő pilóták szökő évente egyszer billegtetik meg a kupolát a fejük felett, az acrosok meg ritkán repülnek távot.
Chrigel Maurer kivétel.
Mr. Világbajnok keményen odarakja magát műrepülésben. Ez nagyjából olyan, mintha Michael Schumacher egy nap fogná magát, és beállna a WRC-be egy kicsit jaszkarizni (World Rally Championships).

Az "akrózás"- vagyis a siklóernyős műepülés speciális siklóernyőkel bemutatott látványos forgások, spirálok és bukfencek összekötésébő áll, ami gyors magasságvesztéssel jár, és egy-két percig tart.

A manőerek során az ember a vadászgépek pilótáihoz hasonló, magas g-terhelésnek van kitéve.  Alapvető manőver az ernyő fölé lendülés (wing over), a helikopter (a pilóta vízszintes ernyővel pörög hátrafelé) és a tumbling (szaltó).
Jelenleg a legnehezebb manőver az   infinity tumbling. Ez  levegőben végzett ugrókötelezéshez hasonlítható.

Vasárnap, amikor a világ legjobb távrepülő pilótái Grindelwaldban összegyűltek, Maurer egy helikopter alá kötve 2400 méter magasra emelkedett.

A svájci pilóta az Eiger északi fala előtt leoldott, és acro bemutatót tartott versenytársainak. 198-szor fordult át az ernyője felett, ezzel beállította az új infinity tumbling világrekordot.

Ezt a manővert egyébként az acro alapítóatyja, Raoul Rodriguez fejlesztette ki néhány éve. Természetesen az első rekordot ő állította fel, 2005-ben 108-szor fordult át az ernyő felett.

Egy francia fenomén, Antoine Montant 2007 őszén 132-re javította az eredményt. Maurer idén februárban szállt bele a rekordosdiba, akkor 154 kört csinált.
A páros, vagyis szinkron rekordot két magyar állította fel. Takáts Pál és Kézi Gábor 2007 őszén nyolcvan átfordulást hajtottak végre, teljes szinkronban.

A bemutató után Maurer szépen elcsomagolta az acro ernyőt, elővette a távrepülő cuccot, és beállt versenyezni. Negyediknek ért célba.

Egyébként ez idén az egyetlen verseny, amin a svájci szupersztár elindult. Maurer ugyanis visszavonult.
Háromszor nyert világkupát, és úgy gondolja: most új területeket szeretne felfedezni.

www.extrem.hu
Szerző: Kollmann András