EURO-2008: Svájc vagy Törökország lehet az első kieső

euro2008_2.jpg

Már komoly a tét a labdarúgó Eb A csoportjának szerda esti – 20:45-kor rajtoló – második összecsapásán Bázelben: a Svájc-Törökország mérkőzés vesztese valószínűleg kiesik, miután mindkét gárda kikapott az első fordulóban Csehország, illetve Portugália legjobbjaitól.

Már pusztán ezért is éles csata várható a "kiesési rangadótól", amelynek külön pikantériáját az adja, hogy egyfelől a svájciak az idei Eb társrendezői, másfelől a török csapat – a Svájcban dolgozó nagyszámú vendégmunkás miatt is – majdhogynem ugyanakkora szurkolói támogatásra számíthat, mint a hazaiak. A publikum esetleges erőszakos megnyilvánulásait megelőzendő viszont jelentős számú biztonsági erőt vonultatnak fel a szervezők, merthogy a közelmúlt nem éppen a két ország közötti futballbarátságról szólt. Erőszakos cselekményeket is kiváltott ugyanis a 2005 novemberi válogatott meccs, amelyet a két gárda a vb-kvalifikáció keretében, a pótselejtezőn vívott Isztambulban, s amelyen hatalmas indulatokat kavarva összesítésben (a 2-0-ás hazai sikert követő 4-2-es vereségnek köszönhetően) a svájciak diadalmaskodtak, akik aztán saját bőrükön tapasztalhatták meg a siker árnyoldalait, amikor többüket megütötték a meccset követő tumultuózus jelenetek közepette, s például a vendégek egyik védőjét, Stephane Grichtinget – aki különben tagja a mostani keretnek is – kórházba kellett szállítani sérülésével.  
   
"Természetesen nem könnyű elfelejteni, mi történt Isztambulban" – jelezte a sebek továbbélését a svájci középpályás Tranquillo Barnetta nyilatkozata is. "De megpróbálunk nem foglalkozni a múlttal. A helyzet csak annyiban hasonlít a 2005-öshöz, hogy mindkét válogatotton kizárólag a győzelem segíthet."
   
A svájciak esélyeit rontja, hogy legjobbjuk, a csapatkapitány Alex Frei a csehek elleni meccsen olyan súlyosan megsérült, hogy már nem játszhat az Eb-n.
   
A két nemzeti együttes  futballpárharcának históriájában ez lesz a 15. összecsapás, s az összmérleg a törököknek kedvez, akik 7-szer nyertek, míg a svájciak – 3 döntetlen mellett – négy alkalommal vonulhattak le a pályáról győztesként.
    A csoport, 2. forduló:
    Svájc-Törökország, szerda 20:45 ó
    ———————————  
Bázel, St. Jakob Park, v.: Lubos Michel (szlovák)
    A várható kezdőcsapatok:
    Svájc:
    ——
Diego Benaglio – Stephan Lichtsteiner, Patrick Müller, Philippe Senderos, Ludovic Magnin – Tranquillo Barnetta, Gokhan Inler, Gelson Fernandes, Valon Behrami – Marco Streller, Hakan Yakin
    Törökország:
    ————
Volkan Demirel – Hakan Balta, Servet Cetin, Emre Asik, Sabri Sarioglu – Kazim Kazim, Emre Belözoglu, Mehmet Aurélio, Hamit Altintop – Nihat Kahveci, Mevlüt Erdinc   
        
    A csoport állása:
    —————–
1. Portugália      1  1  0  0  2-0     3 pont
2. Csehország   1  1  0  0  1-0     3
3. Svájc              1  0  0  1  0-1     0
4. Törökország  1  0  0  1  0-2     0

MTI