EURO-2008: szomorkodó románok

Siralmasnak minősítette a román válogatott hollandok elleni teljesítményét – az Európa-bajnoki búcsút eredményező 2-0-s vereséget – a hazai sajtó.

"Kiestünk. A román válogatott szégyenteljesen kapott ki a holland csapattól, és utazhat haza" – írja az Adevarul, miközben az Evenimentul Zilei sajnálja a csapatot, "amelynek győzelemre lett volna szüksége a továbbjutáshoz, de a tét miatt ambíció nélkül, rossz idegállapotban, lehangolóan játszott".
   
A Gazeta Sporturilor amiatt szomorkodik, hogy "a román válogatott a hollandok jóindulata ellenére nem ismételte meg a franciák és az olaszok elleni jó teljesítményét". A Gazeta idézi a korábbi klasszis futballistát, Gheroghe Hagit, aki az agresszivitás hiányával magyarázta a bukást, miközben Mircea Sandu, a román szövetség elnöke úgy véli, a román futballisták egyszerűen nem nyújtottak profikhoz méltó teljesítményt a mérkőzés során.
   
A Prosport ugyancsak nehezményezi, hogy az együttes képtelen volt támadni a holland cserék ellen, és "bronzgenerációról" ír, utalva a Hagi és Popescu fémjelezte "aranygenerációra".
   
A sajtó nem ment el szó nélkül Adrian Mutu olaszok ellen pénteken kihagyott tizenegyese mellett, sikeres büntetővel ugyanis a románok továbbjutottak volna.
   
"Ez az én lelkiismeretem szárad. El kell majd felejtenem azt a pillanatot, de ez egyáltalán nem könnyű. … Ha mindenáron bűnöst akarnak találni, az én hibám, hogy nem jutottunk tovább" – idézi a Prosport Mutut.
   
Sandu szerint is az olaszok elleni mérkőzésen ment el a negyeddöntőbe kerülés, ugyanakkor megjegyzi, két pont ebben a csoportban nem is olyan rossz.
   
"Tartom, amit korábban mondtam: ennél többet ezen a tornán nem tehettünk volna" – tette hozzá a szövetségi elnök.

MTI