EURO-2008: meddig ég a török tűz?

Inkább a horvát válogatott az esélyese a törökök elleni, pénteki negyeddöntőnek a labdarúgó Európa-bajnokságon.

Ebben jószerivel az összes szakértő egyetért az eddig látottak alapján, ugyanis a horvátok egészen imponáló teljesítménnyel, hibátlan mérleggel jutottak tovább kvartettjükből. Azt azonban senki nem mulasztja el megjegyezni, hogy a rivális török csapat olyan ellenfél, amelyet sosem szabad leírni, mert – mint ahogy ezen a kontinenstornán is bizonyította – nem lehet megtörni.
   
A két szakvezető nyilatkozatai is visszatükrözik az eddig látottakat, hiszen amíg Slaven Bilic horvát kapitány abszolút magabiztossággal beszél, addig kollégája, Fatih Terim a csapatában lobogó tüzet próbálja tovább éltetni és fokozni.
   
"Mi nem tartjuk magunkat meglepetéscsapatnak, habár az emberek egy része bizonyosan így gondol ránk. Saját szemünkben semmi különlegeset nem vittünk véghez a negyeddöntőbe jutással, ugyanis ez volt az elsődleges célkitűzésünk az Eb előtt" – jelentette ki Bilic.
   
A horvátok meggyőző játékáról sokat mond Leo Beenhakker lengyel szövetségi kapitány nyilatkozata, akinek csapatát a tartalékok győzték le különösebb megerőltetés nélkül. A holland mester szerint a horvát gárdában rengeteg tehetség és klasszis van, és ha csapatként akarják megmutatni, milyen kiemelkedőek, akkor a világ legjobb válogatottjait is legyőzhetik. Beenhakker szerint Bilic e tekintetben tökéletes úton jár.
   
Fatih Terim is elismeri a rivális eddigi teljesítményét, s ennek megfelelően fogalmazta meg tanítványai esélyét: "A legnagyobb előnyünk, hogy sosem adjuk fel". Efelől pedig senkinek nem lehet kétsége, hiszen a házigazda Svájc ellen 0-1-ről, míg a továbbjutásról döntő, csehek elleni összecsapáson 0-2-ről fordítottak.
   
A két szakvezető közül nemcsak az eddig nyújtottak alapján lehet nyugodtabb Bilic. Tudniillik Terim két játékosára, Mehmet Aurelióra és a kapus Volkan Demirelre eltiltás, míg Emre Güngörre sérülés miatt nem számíthat. Bilicnek ugyanakkor nem lesz hiányzója a kezdőcsapatából.
   
A futballtörténelem szintén a horvátok mellett szól: a két válogatott eddigi három mérkőzésén egyszer győztek és kétszer döntetlent értek el.
   
negyeddöntő:
Horvátország-Törökország, péntek 20:45 ó
—————————————-
Bécs, Ernst Happel Stadion, v.: Roberto Rosetti (olasz)
    A várható kezdőcsapatok:
    Horvátország:
    ————-
Stipe Pletikosa – Vedran Corluka, Josip Simunic, Robert Kovac, Danijel Pranjic – Darijo Srna, Niko Kovac, Luka Modric, Ivan Rakitic – Niko Kranjcar, Ivica Olic
    Törökország:
    ————
Rüstü Recber – Hamit Altintop, Servet Cetin, Emre Asik, Hakan Balta – Gökdeniz Karadeniz, Kazim Kazim, Mehmet Topal, Arda Turan – Tuncay Sanli, Nihat Kahveci

MTI