Diplomáciai találkozó Európa sportjáért

Diplomáciai találkozó Európa sportjáért
Kormány Sport

Kétnapos európai sportfórumot rendeztek Bukarestben. Az eseményen a Magyar Olimpiai Bizottságot Kulcsár Krisztián elnök és Ádámfi Attila, a szervezet nemzetközi kapcsolatok és sportdiplomáciai bizottságának elnöke képviselte. Az eseményen részt vett több magyar sportvezető, köztük Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke is.

„Igazi sportdiplomáciai találkozón vettünk részt, hiszen az európai sport számos vezetője, diplomatája, politikusa részt vett a sportfórumon. Bukarest volt a vendéglátó, hiszen Románia látja el az EU soros elnökségét. Magyar szempontból fontos, hogy az esemény egyik házigazdája Navrasics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt” – tájékoztatott Kulcsár Krisztián.

A kétnapos fórum plenáris ülésein – ahol Schmitt Pál is előadást tartott – az Európai Bizottság jövendőbeli tevékenységei, a doppingellenes küzdelem került a fókuszba; a résztvevők arra is keresték a választ, hogyan egyesíti Európát a sport a jövőben, vagy, hogy még mindig vonzó-e Európa a jelentős sportesemények számára.

A panelbeszélgetések témái közt az iskolák közreműködése az egészséges életre való nevelésben, a sportszövetségek szerepe az európai sport népszerűsítésében, a kevésbé népszerű sportok kihívásai – ebben Kulcsár Krisztián is felszólalt –, a sportban rejlő igazságosság szerepelt; azokat a kérdéseket feszegették, a sportolók érdekeit és jogait is figyelembe veszik-e a sport irányító szervei, kellően védve vannak a sportjogok az EU-ban, illetve hogyan kellene támogatni a szabadidősportot.

A fórumon részt vett többek közt Janez Kocijanćić, az Európai Olimpiai Bizottság első embere, Niels Nygaard alelnök, a NOB több képviselője, köztük Danka Bartekova és Szergej Bubka, a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségének (ASOIF) elnöke, Francesco Ricci Bitti, a Nemzetközi Bob- és Szkeleton Szövetség elnöke, Ivo Ferriani, a Nemzetközi Diáksport Szövetség főtitkára, Hrvoje Čustonja, valamint a magyar Nemzeti Versenysport Szövetség több képviselője is.

Kulcsár Krisztián és Ádámfi Attila ellátogatott a Román Olimpiai és Sport Bizottság székházába, ahol találkoztak a sydney-i olimpián aranyérmes, pekingi bronzérmes kardozó Mihai Covaliuval, a szervezet elnökével és a korábbi gátfutó kétszeres olimpikon George Boroi főtitkárral. „Egy szívélyes megbeszélésen vettünk részt, ahol bemutattuk egymásnak a nemzeti olimpiai bizottságaink működését, és arról is beszéltünk, hogyan tudnánk szorosabbra fűzni, fejleszteni a kapcsolatunkat. Élénken érdeklődtek az olimpiai életjáradék felöl” – fejtette ki a MOB elnöke.

A MOB delegációja megtekintette a román fővárosban zajló birkózó Európa-bajnokság küzdelmeit. „Éppen a szabadfogásúak voltak szőnyegen. Hasznos volt, hogy a csarnokba is ellátogattunk, hiszen a birkózósport több nemzetközi prominensével is találkoztunk, például Nenad Lalovics elnökkel és a hazai szövetség ügyvezetőjével, Bacsa Péterrel, aki tagja a nemzetközi bizottságunknak és a nemzetközi szövetség legfőbb döntéshozó testületének, a bürónak is. Sűrű, de sportdiplomáciai szempontból nagyon hasznos két napot töltöttünk Bukarestben” – tette hozzá Ádámfi Attila.

Forrás, fotó: MOB