Európa Top 12 – Póta harmadszor a mezőnyben, Tóth elsőszámú tartalék

image

A Lyon melletti Villeurbanne-ban rendezik meg szombaton és vasárnap az asztaliteniszezők 70 ezer euró összdíjazású Európa Top 12-bajnokságát, amelyen 2005 és 2008 után harmadik alkalommal vehet részt a jelenlegi legjobban rangsorolt magyar játékos, Póta Georgina.
A világranglistán 38., már biztos olimpiai induló Póta eddigi mindkét szereplése alkalmával a 9-12. helyen végzett, a mostani formáját és a legutóbbi részvétele óta szerzett nemzetközi tapasztalatait figyelembe véve azonban ezúttal előkelőbb pozícióban zárhat.

A hölgyek mezőnyében öt európai születésű játékos szerzett jogot az indulásra: Póta mellett a románok két erőssége, Elizabeta Samara és Daniela Dodean, a fehérorosz Viktorija Pavlovics, illetve a német Irene Ivancan. A már szintén londoni résztvevő Tóth Krisztina korábban 16-szor tagja volt a mezőnynek, most elsőszámú tartalék.

A férfiaknál az öt elsőséggel rendelkező német Timo Boll csütörtökön lemondta a szereplést, távollétében a legutóbbi négy esztendő ezüstérmese, a fehérorosz Vlagyimir Szamszonov a legnagyobb favorit. Tavaly a nőknél a holland Li Jiao megvédte a címét, a férfiaknál pedig a görög Kalinokosz Kreanga nyert – utóbbi biztosan nem ismétel, ezúttal ugyanis nem kapott meghívást a viadalra.

A résztvevőket pénteken este négy háromfős csoportba sorsolják, a triók első két-két helyezettje jut majd a negyeddöntőbe. A torna ezen szakaszától aztán már kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

A résztvevők:
    nők:
    —-
Wu Jiaduo (német), Li Jiao (holland), Viktorija Pavlovics (fehérorosz), Li Qian (lengyel), Li Jie (holland), Elizabeta Samara (román), Shen Yanfei (spanyol), PÓTA GEORGINA, Daniela Dodean (román), Ni Xia Lian (luxemburgi), Irene Ivancan (német), Li Xue (francia)
     férfiak:
    ——–
Dimitrij Ovtcharov (német), Vlagyimir Szamszonov (fehérorosz),  
Adrien Mattenet (francia), Bastian Steger (német), Adrian Crisan (román), Bojan Tokic (szlovén), Alekszej Szmirnov (orosz), Kirill Szkacskov (orosz), Chen Weixing (osztrák), Marcos Freitas (portugál), Werner Schlager (osztrák), Robert Gardos (osztrák)
A program:
    szombat:
csoportmeccsek 11 ó
negyeddöntők 18 ó   
    vasárnap:
elődöntők 10 ó
döntők 13:30 ó