Téli sportok, eredmények – Síugrás: Osztrák arany, norvég betli a sírepülő-vb csapatversenyén

image

A norvégiai Vikersundban, a világ legnagyobb síugrósáncán rendezték meg a sírepülő-világbajnokság csapatversenyét. A győzelmet a Thomas Morgenstern, Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer, Martin Koch összeállítású osztrák csapat szerezte meg a németek és a szlovénok előtt.

Az egyik nagy esélyes házigazda norvég csapat még a dobogóról is lecsúszott.

Az osztrákok már az első sorozat után is csaknem harminc ponttal vezettek a németek és mintegy ötvennel a szlovénok előtt. A nagy esélyes házigazda norvégok ekkor a negyedik helyen álltak. Az első sorozat legnagyobb ugrása azonban a japán Ito Daiki nevéhez fűződött, aki 240 métert repült.

A nap leghosszabb ugrását pedig a szombati egyéni verseny ezüstérmese, a norvég Rune Velta „követte el” 243 méterrel, ám a házigazdák így sem tudtak előbbre lépni, mert a többiek – elsősorban a korábbi világcsúcstartó Björn Einar Romören – gyengélkedtek.

Az utolsó ugrók előtt a németek hátránya húsz pontra olvadt az osztrákokkal szemben, amelyet az egyéni bronzérmes Martin Kochnak kellett megőriznie Severin Freunddal szemben. Utóbbi 213 és fél métert ugrott, azaz Kochnak még egy 195 méteres gyakorlat is elég volt az osztrák aranyhoz. Ő azonban nem bízta a véletlenre, és egészen 218 méterig szállt, ezzel magabiztosan szerezték meg az aranyat s védték meg címüket.

SÍREPÜLŐ-VB, VIKERSUND (NORVeGIA)

CSAPATVERSENY (HS 225), világbajnok: Ausztria (Thomas Morgenstern, Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer, Martin Koch) 1648.4, 2. Németország 1625.2, 3. Szlovénia 1580.4

Alpesi sízés: Vonn nyert, Miklós Edit a 38. szuper-óriásműlesiklásban

Az összetett és a szakági pontversenyben is élen álló amerikai Lindsey Vonn nyerte a női alpesi sízők vasárnapi szuper-óriásműlesiklő Világkupa-versenyét a bulgáriai Banszkóban. Miklós Edit a 38. lett.

A második helyen a liechtensteini Tina Weirather végzett, míg a harmadik az olasz Daniela Merighetti lett.

Vonnak ebben a szezonban ez már a tizedik győzelme volt.

Eredmények:
női szuper-óriásműlesiklás: 1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:15.66 perc, 2. Tina Weirather (liechtensteini) 1:15.71, 3. Daniela Merighetti (olasz) 1:15.73,…38. Miklós Edit 1.19.90
A szakági VK állás: (6 verseny után, még 1 van hátra):
1. Lindsey Vonn 413 pont, 2. Anna Fenninger (osztrák) 319, 3. Julia Mancuso (amerikai) 301
Az összetett Vk állása: (28 verseny után, még 11 van hátra):
1. Lindsey Vonn 1602 pont, 2. Tina Maze (szlovén) 1074, 3. Maria Höfl-Riesch (német) 1046

Alpesi sí: Blardone nyert, Hirscher meglépett az összetett vk-ban

A svájci Crans-Montanában folytatódott a férfi alpesi sízők világkupa-sorozata, ahol vasárnap óriásműlesikló-futamot rendeztek. A győzelmet az olasz Massimiliano Blardone szerezte meg két osztrák, Marcel Hirscher és Hannes Reichelt előtt.

Az első futamot Hirscher nyerte 1:15.25-ös idővel, de mindössze kettő századdal megelőzve az olasz Massimiliano Blardonét. A harmadik norvég Aksel Lund Svindalnak viszont már több mint fél másodperc volt a hátránya, s rajta kívül csak a francia Cyprien Richard tudott még egy másodpercen belülre kerülni. Nem így az összetett világkupában Hirscherrel nagy csatát vívó svájci Beat Feuz, aki hét századmásodperc híján nem került be a második futamba.

A második futamban a francia Jean-Baptiste Grange érte el a legjobb időt, s amikor Richard sorra került, akkor a második helyen állt az osztrák Hannes Reichelt mögött. A francia jó darabig tartani tudta az előnyét, ám a pálya végét elrontotta, és visszacsúszott a 11. helyig. Svindal viszont a pálya elején esett nagyot, így ő helyezetlenül végzett.

Blardonénak másfél másodperces előnye volt, amelyet a pálya nagy részén tartani is tudott, s bár a végén a felét elvesztette, még így is több mint nyolctizedes előnnyel ért célba, ezzel magasra téve a lécet Hirscher előtt.

Az osztrák gyorsan összeszedett három tizedes hátrányt a pálya elején, s bár ő a végén jobban ment, 16 századdal így is csak a második helyre szorult. Az összetett világkupában azonban csaknem százpontosra növelte az előnyét a műtétje után még lábadozó horvát Ivica Kostelic és Feuz előtt.

ALPESISÍ-VK, CRANS-MONTANA (SVÁJC)
FeRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS: 1. Massimiliano Blardone (olasz) 2:33.77, 2. Marcel Hirscher (osztrák) +0.16, 3. Hannes Reichelt (osztrák) +0.82
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1135, 2. Ivica Kostelic (horvát) 1043, 3. Beat Feuz (svájci) 1040

eszaki összetett: Vatabe győzött Lamy-Chappuis előtt Liberecben

A csehországi Liberecben folytatódott az északi összetett versenyzők világkupa-sorozata. A vasárnapi Gundersen-versenyt a japán Vatabe Akito nyerte a francia Jason Lamy-Chappuis és az osztrák Mario Stecher előtt.

A síugrást az osztrák Christoph Bieler nyerte 99 méterrel, de mindössze fél ponttal előzte meg a norvég Havard Klemetsnt, amely sífutóidőre átszámítva mindössze két pont. A harmadik a német Tino Edelmann lett, de az összetett világkupa második helyén álló, negyedikként rajtoló Vatabénak is csak húsz másodperc volt a hátránya, míg az éllovas Lamy-Chappuis tizedikként indult, 46 másodperc után.

A japán az első két kilométeres kör után utolérte az éllovasokat, sőt ezt követően is ő diktálta a tempót, s vele csak Bieler tudta tartani a lépést egy darabig. Vatabe a táv két harmadánál már több mint fél perccel is vezetett, de már nem Bielerék, hanem a menet közben rájuk felérő Lamy-Chappuis és Stecher előtt.

A végén Vatabénak még az is belefért, hogy a célegyenesben ünnepeltesse magát, a francia azonban hosszú hajrában megelőzte Stechert és második lett, így az összetett világkupában a japán csak húsz pontot tudott hozni rajta.

eSZAKI ÖSSZETETT-VK, LIBEREC (CSEHORSZÁG)
GUNDERSEN-VERSENY: 1. Vatabe Akito (japán) 26:17.2, 2. Jason Lamy-Chappuis (francia) +18.2, 3. Mario Stecher (osztrák) +27.1
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 1253, 2. Vatabe Akito (japán) 1070, 3. Mikko Kokslien (norvég) 872